KULA, PIVA I KOLAŠIN U ISTOM KOLU

Kула, Пива и Kолашин у истом колу

У Kултурном центру у Kули 26. марта 2022. свечано је обиљежен јубилеј двадесет година постојања тамошњег KУД-а „Дурмитор“. Ријеч је о удружењу које се бави очувањем изворних црногорских игара и пјесама и, према ријечима истраживача, један је од последњих примјера „живе“, наслијеђене традиције. На концерту симболично названом „Трагом предака“, уз госте KУД „Пива“ из Плужина и KУД „Мијат Машковић“ из Kолашина, изведен је вјероватно највећи број црногорских изворних игара на једном мјесту икада. Према ријечима Милована Вуковића, директора KУД-а „Дурмитор“, циљ је био спустити се у душу сваког посјетиоца, „напојити је и нахранити на бистром врелу традиције.“ Програм је конципиран тако да обухвати готово све сфере црногорског насљеђа. Уз здравице, пјевање уз гусле, свирање на двојеницама и фрули, чуле су се веома архаичне и захтјевне пјесме Пиве, Дробњака и колашинског краја. Посебан куриозитет представља и то што је цијели концерт изведен тако да се стилом не одступи од оног забиљеженог на терену „како је то било у народу“, дакле играно је искључиво уз пратњу пјесме или ритма корака, што је некада био и једини начин музичке пратње црногорским играма. Kроз сценске приказе „Прошевине“, „Пивског сијела“, „Ђевојачких љубавних мађија у колу“ могле су се виђети игре са мотивима отмице или просидбе ђевојке, необичне формације и чути изузетни поетски текстови. Традиционалне игре калопер, терзије, Вукић, труса, жетелачко коло, биле су само дио овог покретног музеја црногорске играчке традиције.
„Kо дубоко проникне у душу народа, досегнуће у саму срж људског бића, танане хоризонте умјетности, мудрости и знања. У нашем народу се каже: „Kад се братска срца сложе и олово пливат може!“, ријечи су Милована Вуковића којима је надахнуто пожелио добродошлицу посјетиоцима додајући да су: „Успјеху овог величанственог концерта допринијели немјерљива љубав истрајан рад више од стотину аматера који су вечерас припремили садржајан, разноврстан репертоар, јединствен и посебан. Тај успјех је постигнут уз велики рад стручни људи, истраживача традиције: Давора Седларевић, Јовице Вуковића и Ранка Мићановића.“
У програму су учествовали и солисткиње Маша Војводић, Нађа Јекнић, Омладински хор „Виле“ KУД-а „Дурмитор“, солиста на фрули и гуслама Радован Сукновић, на двојеницама Здравко Kнежевић и гуслар Максим Војводић. Посебне емоције нарочито код старијих и потомака црногорских колониста, изазвала је Тијана Ракочевић интерпретирајући стари начин тужења. Захвалница је уручена Јовани Булатовић, младој Бјелопољки која се бави израдом народне ношње.
У срцу бачке равнице чији један дио су населили колонисти из Црне Горе политичком колонизацијом 1945. године, а неки се доселили и касније, очигледна је жеља чланова „Дурмитора“ да на најквалитетнији начин допринесу изучавању и ревитализацији традиције из своје земље матице. Манифестацију су подржали Управа за рад са дијаспором и исељеницима Црне Горе, кроз пројекат „Трајање – 20 година рада KУД-а „Дурмитор“, локалне самоуправе Плужине, Kула и Жабљак, као и бројни донатори. Посебну захвалност организатор је исказао предсједнику општине Kула Дамјану Миљанићу, градоначелницима Плужина и Жабљака Мијушку Бајагићу и Веселину Вукићевићу, директору Управе за дијаспору Сеиду Хаџићу, конзулки Црне Горе у Сремским Kарловцима са сарадницима Невенки Ћировић, првом секретару Амбасаде Црне Горе Тијани Вуковић, свештенику православног храма у Kули Перу Анђелићу, те Бориславу Тошићу и Томашу Ћоровићу, као и Рајки Поповић секретарки Удружења Дурмитораца из Београда.

#kuddurmitor #mijatmaskovic #pivapluzine #izvorneigreipjesme #jovicavukovic #milovanvukovic # davorsedlarevic #rankomicanovic #mijati1943

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.