Izašao je iz štampe šesti broj časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“

Izašao je iz štampe šesti broj časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“

Izašao je iz štampe šesti broj časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“. Časopis za umjetnost i kulturu – koje objavljuje međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. U ovom broju koji je posvećen barskom aforističaru i kulturnom radniku Raku Nikčeviću, preminulom 2013.god. imamo obilje književnog materijala.

U dijelu koji je namijenjen predstavljanju književnih stvaralaca i umjetnika, iz regiona, predstavljeno je šest autora, i to: Borče Panov i Daniela Andonovska – Trajkovska iz Makedonje, Ilija Šaula iz Kanade, Miroslav Mišo Bakrač i Mirjana Svetozarević iz Niša. Predstavnik Romske zajednice u ovom broju je Rade Vučković Niški, čuveni književni i muzički stvaralac, takođe iz Niša, i to je početak jedne šire saradnje sa romskim stvaraocima.

Sto trideset šest autora predstavljeno je u rubrici „Poezija naših dana“. Predstavljene su pjesme autora iz Bara, regiona i iz svih krajeva svijeta. Posebno raduje činjenica što je sve više mladih pjesnika iz Bara i Crne Gore koji rado objavljuju svoje radove u časopisu Nekazano.

Od najmlađih stvaraoca iz regiona predstavljena je mlada Petra Savić, učenica petog razreda osnovne škole „Hunjadi Janoš“ iz Čantravira, Srbija, sa svojim mentorom Oliverom Andrić.

U ovom broju a u sklopu međunarodne saradnje i ujedno suizdavaštva “Nekazano” je predstavilo osvrt na objavljene četiri knjige autora Vojina Trivunovića, iz Banja Luke, a povodom trideset pet godina njegovog bavljenja književnim stvaralaštvom.

Prozni stvaraoci su se ovog puta manje odazvali u odnosu na pjesnike. Tako da u ovom broju imamo samo dvadeset dvije priče i jednu recenziju. Pored sjajnih priča imamo recenziju na knjigu Radomira Ilića: „Crna bedevija i druge pjesme,”izdavača OGP „Pegaz”, Bijelo Polje a koju je napisao Blagoje Vujisić.

Aforizme su sa nama podijelili osmorica aforističara.

A kako nebi zaboravili svoje preminule prijatelje u rubrici „In memoriam“ podsjetili smo se Mitropolita Amfilohija, Slobodana Vučinića, Ljuba Babovca i Vinke Perišić Šarenac.

„Raduje nas novi broj časopisa Nekazano. Ovo je drugi broj časopisa koji je objavljen u vrijeme epidemije korona virusa. Prošli broj časopisa, broj pet, simbolično smo objavili na Svetski dan knjige i izadavaštva a ovaj broj simbolično je bio namijenjen Danu Bara. Naime, svake godine udruženje Nekazano za Dan opštine Bar objavi ili zbornik književnih radova ili časopis i time doprinese proslavi praznika u našem gradu. Ovaj, šesti broj, je posvećen našem preminulom sugrađaninu, kulturnom radniku i aforističaru Raku Nikčeviću i sa tim nastavljamo akciju podsjećanja na naše preminule sugrađane, kulturne radnike i stvaraoce čuvajući im na ovaj način ime od zaborava.

Posebno raduje činjenica da nam se sve više mladih stvaralaca iz Bara priključuje u radu druženja i objavljuje svoje radove u sklopu njegovih izdavačkih aktivnosti. Ovu kalendarsku godinu završavamo sa, do sada, šezdeset objavljenih naslova a do kraja godine taj broj će se, imamo nagoveštaja, povećati. Romska zajednica će od sada imati poseban dio u našem izdavaštvu, dogovori su u toku. Posebno raduje saradnja sa mladim stvaraocima koji se sve više okreću stvaralaštvu i lijepoj pisanoj riječi.

Sva ova sitacija sa pandemijom i mjerama nacionalnih komiteta za borbu protiv kovida usporava nas u dostavi časopisa našim autorima i saradnicima u zemlje regiona ali za sada se dobro snalazimo i nadam se da će tako biti i u buduće. Nedostaju promocije kao najneposredniji vid komuniciranja autora sa publikom ali se nadamo da će se situacija sa virusom u dogledno vrijeme stabilizovati i da ćemo se ponovo okupljati na promocijama“. – riječi su Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja Nekazano i urednika časopisa Nekazano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.