Perjanički dom – ILUZIJA REALNOSTI Aleksandre Kokotović

Perjanički dom je svoja vrata otvorio Iluziji realnosti, umjetničkom izrazu Aleksandre Kokotović, rođene Sarajke, crnogorskih korijena, prefinjenom vizijom koja naizgled djeluje kao ponuda da svaki posmatrač ima pravo nadograditi je u svom stilu.

Sami naslovi radova govore o njenom putu, o uspomenama, ostavštini, djetinjstvu, očevim snovima, uspavanci…

Na različitim materijalima, kombinovanom tehnikom dopire do oka konzumenta likovne umjetnosti na nekako pitom i stidljiv način.

Istaknuti likovni kritičar i istoričar umjetnosti, Zdravko Vučinić je vidi ovako;

… Aleksandra je slikar impulsa i trenutka, pri čemu nastoji da aspekt doživljaja pretvori u refleksivno stanje svesti. Njeni oblici ističu iz domena fantastike i zalaze u neodređene vizuelne iskorake, koji potiru realne oznake, sem mogućih asocijativnih premise…

Na Aleksandrin put, se u samoj najavi izložbe osvrnuo i akademski slikar Pero Nikčević, riječima;

Sticajem okolnosti, obišla je svu našu prelijepu planet I sve kontinente na njoj. Taj način života je ušinio da je niko nije uokvirio ni u građanskom niti u umjetničkom smislu. Odrasla je uz oca Dušana kojeg obožava, a onda je prešla kod supruga Bojana kojeg obožava na drugi način, tako da je uvijek bila zaštićena. Za razliku od mnogih lijepih žena a ona to svakako jeste, sve njene avanture su našle realizaciju u likovnom izrazu.

Milena Mijović Durutović je u pozdravnoj noti, primijetila;

Odavno priželjkujemo ovaj trenutak ali situacija sa pandemijom nas je primoravala da odlažemo, naglašavajući da je izložba bila u programu Centra za savremenu umjetnost za 2020. godinu

Pozdravljajući prisutne više nego emotivnim riječima autorka između ostalog kazala;

Osjećam se prelijepo, srećna sam što sam među dragim ljudima, među ovim najljepšim brdima, u mojoj Crnoj Gori.

Podsjetimo da ju je život selio od rodnog šehera, preko Bejruta, SAD, Londona pa sve do Beograda.

Širokim spektrom izraza /vajarstvo, slikarstvo, crtež, grafika/ je priredila 27 samostalnih izložbi u galerijama širom svijeta.

70 internacionalni umjetnički i kulturni festival Mostarsko ljeto,Evropski dani kulturne baštine u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, Noć muzeja u galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici, 37. Festival Sarajevska zima, Ljeto u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, samo su neke od adresa na kojima njeni radovi krasili manifestacije i zidove galerija.

Član je ULUS, ULUBiH I DIV ART udruženja likovnih stvaraoca.

Izložba je otvorena do 20. maja.

odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.