Gordan K Čampar – APLAUZ ZA LEGENDE – Pavle Bućaj – ,,MUVA” VELIKOG SRCA

Boks je smatrao i tako ga propagirao, viteškom igrom, plesom a ne batinanjem, ne privilegijom snažnih već mudrih i lucidnih, strateg plemenite vještine koja se zbog takvih što je bio on i naziva tako, Pavle Bućaj.

Svoju neizmjernu strast prema boksu, kao takmičar, nadogradio je izučavanjem, pomno upijajući riječi Tome Hladnog, Milana Rogliča, stručnjaka u kampovima širom Rusije i Kube, čak doživjevši da čuveni Teofilo Stivenson proglasi njegovog pulena Nikolu Sjekloću, biserom svjetskog formata.

Ostaće upamćeno da nije birao mjesto gdje će otkriti dječaka kojem bi kasnije navukao rukavice i od njega izbrusiti sjajnog borca, takav je bio slučaj kada je Maria Kokosa sa građevinske skele poveo na megdan čuvenom Genadiju Starušenku, gdje je iako poražen dobio više aplauza nego prekaljeni petostruki prvak Bjelorusije.

Od fižljavog dječaka sa svega desetak godina napravio je nenadmašnog ,,plesača“ na ovim prostorima Fehmija Hisenija, a da ne govorimo o Vidu Ratkoviću, kolekcionaru trofeja na velikom broju prestižnih takmičenja.

Jednostavan, vjerujući, sa bolom koji je nosio u sebi, doživljenim još kada je bio dijete, smrt oca i dvojice ujaka, praštajući i gledajući naprijed.

Siroče, zamalo monah, stisnuo je pesnice i kao ,,muva“ pokazao koliko veliko srce ima.

Poklanjao je sebe viziji preko aktivnosti NVO Kopča a utemeljenjem ,,Jadranskog bisera“ ostavio je u naslijeđe najstariju boksersku manifestaciju u Crnoj Gori, često puta neke od troškova finansirajući iz svog džepa.

Divno ga je bilo gledati sa koliko pažnje priča o Ljubinki, svom saputniku i velikoj ljubavi, svom finansijeru, aludirajući da nije u radnom odnosu, kako je često u šali znao reći.

A njegove riječi; ,,pusti zlobu i pizmu“, trebaju ostati za nauk.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.