Gordan K. Čampar – UMJETNOST KAO RELIGIJA – ZLATNA PAHULJA 2022.

UMJETNOST KAO RELIGIJA

U Rožajama gradu na sjeveru Crne Gore, ovih zimskih dana okovanim snijegom i mrazom, bilo je toliko ljubavi, osmijeha, nezamjenljive dječije radosti, izliva srdačne dobrodošlice, stiska ruku koji su nagovještavali nova prijateljstva, bez upita ko je, odakle i koje je vjere.

Okupljeni raznim razlozima koji su nas doveli u ovaj gradić, sa jednom misijom da umjetnost bude jedino važna i pošaljemo poruku da ništa nije vrijedno mira i slobode.

Na svakom koraku razdragana djeca, ljudi koji su tu uz njih da ih ohrabre na putu da svoj talenat pretoče u svoj umjetnički izraz i dosegnu svoje snove.

Prolaznici se utrkuju da pokažu dobrodošlicu, domaćine da ne spominjem, onako sa svega srca, u ime svih koji su ovih dana bili u Rožajama, povodom 29. Zlatne pahulje, jedno neizmjerno hvala.

Prisustvujem komponovanju jedne pjesme, tri majstora svog posla garantuju da će to biti hit, Beća (Kujević), Bojan (Jovović) svojim majstorstvom na instrumentima te Danijel (Alibabić) glasom.

Tu u društvu neuporedivog dr Nikole Radunovića, prefinjenog intelektualca sa mnogo darova u sebi, prekaljenog glumačkog barda Slobodana Marunovića, mlade talentovane profesorice muzike Mersije Fetahović, te domaćina svestranog umjetnika Elsana Đozovića, sa zadatkom da se proglase najbolji.

Zadatak težak, mnogo dobrih, a nagrađenih mjesta mnogo manje, i mnogo straha da se ne pogriješi.

I tako se odlama prva noć, u haljini kao iz bajke neka Anja (Mugoša) ukrašava pozornicu, maleni Ognjen (Kaluđerović) se već kandiduje za velikog mangupa, Zara (Jovović) okiva noć svojom magijom, Irin (Isović) krivi svoj kačket , Damija (Hadžič) potvrđuje da Rožaje ne mora brinuti o naslednicima vrhunskih vokala, vragolasti Pavle (Bogićević) ljuti prelijepu Anju (Kraljević), a Ivan (Vojnić) dokazuje da je roker s manirima.

Na drugoj, Kejtlin (Gjata) svojom interpretacijom postavlja ljestvicu visoko, Adela (Hadžić) i Ejna (Herić) pokazuju koliko je važna ljubav, Hana (Sijerčić) pleni svojim plesom, i tajac koji pravi čudesna Lara (Carić).

Dovoljno razloga, da opet budemo dio neke borbe, da nam umjetnost bude vjera.

I poslije svega noć za pamćenje, snijeg je (oko pola metra) zatrpao sve staze, ali više nego ljubazni domaćini iz etno sela Jela, velikim trudom ispraćaju bezbjedno svoje goste.

Doviđenja Rožaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.