ODLAZAK JEDNOG “VREMENA”

U 72. Godini, iznenada je prestalo da kuca srce velikog umjetnika i plemenitog čovjeka, Radovana Papovića, čije ime se vezuje za bezbroj angažmana kako na međunarodnim festivalima i manifestacijama, pozorišnim predstavama, radio i televizijskim emisijama, te u mnogim horovima i ansamblima u regionu, ustvari bio je uvijek tamo gdje se muzika čula.

Svoje neosporno znanje i energiju je nesebično u svakom trenutku darivao umjetnosti, živio je za to i radovao se svakom koraku naprijed u stvaranju članova mnogih muzičkih družina koje je osnivao ili davao doprinos razvoju nekih starijih udruženja.

Krenulo je sa njegovim prvim nastupom 1979. god. sa Simfonijskim orkestrom RTV Titograd u okviru festivala „Dani muzike“ u Budvi, gdje su nastupali muzički umjetnici iz čitave Jugoslavije, preko angažovanja u Simfonijskom orkestru u Mostaru, dirigovanjem Simfonijskim orkestriom Umjetničkog ansambla JNA u Beogradu, Кamernog orkestra RTV CG.

Učestvuje u spajanju Kamernog orкestra RTV CG i Akademskog kamernog orkestra, koji je sa studentima gudačkog smjera Muzičke akademije formiran na njegovu iunicijativu.

Sa Ženskim kamernim horom Muzičke akademije, osnovanim 1980. god. je javnosti poklonio veliki broj vokalno-instrumentalnih djela kako domaćih tako i stranih autora, po prvi put izvedenih u Crnoj Gori među kojima i Pergolezijevu Stabat Mater, Vivaldijevu Gloriju, Kapleovu Troglasnu Misu, Mokranjčev Opelo, Britnove Obredne pjesme, Tamindžićeve Šaljivke i tako redom.

2000. godine je uz učešće velikog broja briljantnih solista snimio CD Muzika na crnogrskom dvoru.

U septembru 2019. god. osnovao je ansambl „Luča“ sa kojim je nastavljao zadivljavati ljubitelje muzike.

Uz sve to poklanjajući ogromo vrijeme i energiju vječitoj ljubavi KUD“ Stanko Dragojević“, nastupajući diljem Evrope.

Njegov temperament, izvaredna energija i entuzijazam su davali dodatnu vrijednost njegovoj više nego jasnoj manuelnoj tehnici svrstavajući ga u sam vrh muzičkih čarobnjaka, veliki naklon za dragocjenost koju nam je poklonio u prohujalim decenijama.

RADOVAN PAPOVIĆ je rođen 1950. godine u Herceg-Novom. Srednju muzičku školu završio je u Podgorici, a Muzičku akademiju, odsjek za dirigovanje u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Datum i vrijeme komemoracije i sahrane će biti naknadno objavljen.

odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.