Završen deveti „Etno-kamp Kolašin“

Deveta Međunarodna studijska istraživačka stanica „Etno-kamp Kolašin“ uspješno je realizovana uz učešće profesora, studenata, učenika i hobista iz raznih krajeva Balkana. Raznovrstan ovogodišnji program u potpunosti je opravdao epitet Kolašina kao crnogorske „etno-prijestonice“. Na samom početku učesnike je pozdravio predsjednik opštine Kolašin Vladimir Martinović koji je potencirao važnost naučno-istraživačkog karaktera kampa i značaj koji on ima za cjelokupno nasljeđe, dodajući da je Kolašin uveliko prepoznat kao sjajna baza za razvoj etnomuzikologije i etnokoreologije u Crnoj Gori.
Polaznici su proteklih dana imali priliku da uče igre i pjesme od eminentnih predavača i to: crnogorske igre od specijaliste Davora Sedlarevića, makedonske od studentkinje Martine Trajkovske i sandžačke od profesora Predraga Šušića koji je bio i mentor kampa. Radionice tradicionalnog pjevanja vodila je MA Maja Radivojević. Terenska istraživanja bila su posvećena gradskom nasljeđu Kolašina, a dio aktivnosti usmjeren na formiranje KEFA (Kolašinski elektronski folklorni arhiv) i podrazumijevao je obradu dijela snimaka sa prethodnih istraživanja za šta su bili zaduženi studenti i učenici. Građani Kolašina kao i turisti mogli su da prate radionice na otvorenom i upoznaju se sa savremenom plesno-muzičkom metodologijom. Pritom, mogli su i da čuju zvukove tradicionalnih instrumenata gajdi, kavala, svirale, tambure i duduka. Sve radionice bile su potpuno besplatne i privukle su veliki broj polaznika, te su prema riječima organizatora i najposjećenije otkako se kamp održava. „Naročito nas raduje čijenica da su radionice počeli da posjećuju i učesnici iz drugih opština i koriste rijetku priliku da uče igre i pjesme po savremenim standardima. Takođe, moto kampa „Kolašin: mjesto susreta nasljeđâ“ više nije potrebno pojašnjavati“, kazao je organizator Davor Sedlarević. Martina Trajkovska, studentkinja igre iz Štipa, istakla je važnost umrežavanja istraživača i izvođača, ne zaboravivši da doda da je očarana prirodnim ljepotama Kolašina. Ona je i preporučila svim zainteresovanima da iskoriste šansu za usavršavanje koja im se pruža u Kolašinu jer je vrlo malo ovakvih naučno-istraživačkih skupova koji su potpuno besplatni, već su kotizacije značajno visoke.
Veliku pažnju izazvala su i predavanja. Tako je MA Nikola Zekić govorio o pločama na 78 obrtaja, MA Marko Gošović o novoj formi estetskog doživljaja kroz zvuk građevina, a MA Jelena Đukanović dala je detaljan osvrt na nedoumice i zloupotrebe koje se dešavaju kroz korišćenje savremene tehnologije u interpretaciji kulturne baštine. Luka Kosanović, student master studija na FMU u Beogradu, predstavio je sviranje na tradicionalnim duvačkim instrumentima, a Tamara Ljesar, diplomirani dramski i audiovizuelni umjetnik, osvrnula se na umjetnički rad sa osobama sa poremećajima iz spektra autizma.
Etno-kamp finansijski su podržali Ministarstvo kulture i medija, Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, NVU CIRTIP i članovi KUD-a „Mijat Mašković“.
Predloženi tagovi: #etnokampkolasin #istraživanje kolasin #nasljedjekolasin

Predloženi naslovi: Završen deveti Etno-kamp, Kolašin nastavlja sa izučavanjem nasljeđa, Eksperti za ples i muziku po deveti put boravili u Kolašinu, Kolašin – mjesto susreta nasljeđâ deveti put

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.