BRANKA UZDARJA ZA DAR – Brano Đuranović – PONOSNA CRNOGORKA

 

Brano Đuranović

                                                                     PONOSNA CRNOGORKA

 

Kako sam upoznao Branku Bogavac, ponosnu Crnogorku koja je Parizom pronijela glas o svojoj Crmnici, Bihoru i najdražoj Crnoj Gori.

Danas želim podijeliti jedinstvenu priču o mom susretu s izuzetnom književnicom Brankom Bogavac. Taj poseban susret dogodio se u Danilovgradu, 18. jula 2013. godine, tokom književne večeri kojoj sam kao gradonačelnik Danilovgrada imao čast biti domaćin.

Književna veče bila je organizirana od strane Matice crnogorske u Danilovgradu, čiji je predsjednik bio naš jedinstveni Žarko Mališić. Bio sam izuzetno uzbuđen zbog ove posebne prilike da ugostim renomirane književnike i ljubitelje književnosti, a posebno zbog dolaska Branke Bogavac.
Atmosfera je bila ispunjena radošću i očekivanjima dok su poštovaoci kulture ulazili u dvoranu. Veče je započela uzbuđenjem, a prisutni su s nestrpljenjem iščekivali početak programa. Izuzetni govornici, među kojima su bi Anto Martinović i Amer Ramusović, svojim su riječima dodatno produbili znatiželju i interesovanje za Brankino književno djelo.

Brankin dugogodišnji opus, o kojem smo čuli divne riječi besjednika, bio je glavna tema večeri. Svojom rafiniranim i emotivnim pripovjedanjem, Branka je osvojila srca mnogih čitatelja širom svijeta.Njena vješto izgrađena priča i prefinjen stil pisanja kod čitatelja uvijek izaziva snažne emocije  i duboka promišljanja.
Susret s Brankom Bogavac bio je za mene lično veoma značajan. Bio sam neizmjerno srećan što sam imao priliku upoznati ženu o kojoj mi je moj pokojni brat Blagota toliko pričao. Moj brat je proveo veći dio svog života u Parizu, gdje je imao sreću upoznati Branku u čuvenom Jugoslavenskom kulturnom centru. Njegove riječi hvale i divljenje prema Branki samo su pojačale moju želju da je upoznam.

Nakon književne večeri, imao sam čast da se često srijećem s Brankom. Svaki naš susret bio je nevjerojatno obogaćujući jer je svaki trenutak proveden s njom bio edukativan i beskrajno lijep. Branka je s ponosom dijelila svoje znanje i iskustvo sa mnom a ja sam se iznova divio njenom obrazovanju ali prije svega neizmjernoj ljubavi koju ima prema svojoj Crnoj Gori. Bilo je prelijepo slušati kako priča o svojoj rodnoj Crnmici, domu u Bihoru i njenim ponosnim stanovnicima. Svaka njena riječ mi je iznova potvrđivala riječi da je dom tamo đe ti je srce, a njeno je svakim svojim damarom bilo; Crnogorsko.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.