SA DRUGE STRANE OGLEDALA BOJANE MARKOVIĆ

Po ko zna koji put je galerija „MOST“ i već vremešni domaćin Branko Kovačević, pružila ruku mladim stvaraocima i i bila uz njih u njihovoj namjeri da dosegnu slavu, kao što su mnogi praveći prve korake u „MOSTU“, u zdanju koje je i sinoć otvorilo vrata i ponudilo velikom broju konzumenata likovne umjetnosti 56 platana iz opusa Bojane Marković.

Otvarajući izložbu prekaljeni bard crnogorskog novinarstva, publicista Dragan Mitov Đurović se slušajući akorde sa gitare predivne    Anje Janičić, prisjetio da je prije više od dvije decenije u istoj stolici sjedio Miloš Karadaglić, te se odatle otisnuo u visine.
Tražio je Đurović, u tom Bojaninom čarobnom koloritu; sjetu, tišinu, poruke, nijansu plave, sjećao se i Lesovih stihova što je ionako dobru noć pretvaralo u još ljepšu, što je Bojanina umjetnička duša pomno slušala skrivajući suze u očima.

I Branko se prisjećao detalja iz tri decenije unazad, velikog broja izložbi, pjesničkih večeri, štampanih izdanja uz komentar:

„Most“ je uvijek bio uz mlade stvaraoce, kakav je slučaj i ovog puta, kada je u pitanju Bojana Marković, u čijim slikama sam prepoznao izrazit talenat i neku posebnost, te sam izrazito sretan što je ova noć upravo takva kako sam i očekivao.

Najavljujući aktivnosti u susret proslave 30 godina postojanja galerije u aprilu naredne godine:

U pripremi je izložba jednog od svjetski priznatog likovnjaka gdje će na trideset platana biti mostovi, a njegovo ime neka bude još uvijek tajna.

Bojana je vidno uzbuđena i sa sjajom u očima izrazila sreću zbog izložbe:

Svaki umjetnik sanja svoju prvu samostalnu izložbu, iako sam imala veliki broj zajedničkih izlaganja, ovo je ipak poseban osjećaj. Drago mi je što je ovoliki broj posjetilaca, i jedno iskreno hvala Branku što je vjerovao u mene i dao mi ovako svečanu priliku da predstavim svoje radove.

Podvlačeći slijedeće korake:

U punom sam zamahu, kist me sluša, idem naprijed, planiram izložbe u još nekoliko gradova u Crnoj Gori i regionu.

Bilo je na pretek razloga biti sinoć u prvoj privatnoj galeriji u regionu; vrijedno likovno umijeće autorke, veliki broj posjetilaca među kojima i mnogo poznatih likova iz kulturnog miljea, te poseban šmek dobro poznatog galerijskog prostora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.