PRILOG POZNAVANJU PTICA ROŽAJSKOG KRAJA (II) – dr Rifat Muković

Lullula arborea – šumska ševa, ševa krunica

E: Wood Lark D: Heidelerche

Ševa krunica je naša stanarica sa izraženom zimskom skitnjom. Najzastupljenija od svih ševa. Voli da se odmara i posmatra svoje stanište sa električnih žica pa sam je u jednom takvom trenutku i snimo. Gnijezdi se dva puta u toku godine.

Već od ranog proljeća našim šumama i pašnjacima odjekuje njen ljupki, flautasti, melanholični pjev.

Motacila alba – bijela pliska

E: White wagtail D: Weisse bachstelze

Bijela pliska je jedna od najbrojnijih ptica rožajskog kraja. Gnijezdi se dva puta u toku godine. Širi svoj areal. Vrijedna i živahna ptica.

Ovoj pliski ne smeta baš previše žičana ograda jer će je za koji trenutak preskočiti.

 Lanius corullio – rusi svracak

E: Red – backed Shrike D: Rotruckenwurger

Jako zastupljena ptica koja iz godine u godinu ostaje vjerna svojoj teritoriji. Njegovo stanište je skoro isključivo vezano za šiblje i žbunje, ali ga ipak najviše ima tamo gdje ima gloga i šipurka. Ima neobičnu osobinu da svoj plijen nabode na trn gloga ili šipurka. Smatra se da ovako pravi zalihe hrane. Najčešće lovi insekte, ali nerijetko miševe i sitne ptice. Hrabro čuva svoj areal i otjeraće svaku pticu sa njega. Gnijezdi se jednom u toku godine

Cinclus cinclus – vodeni kos

E: Dipper D: Wasseramsel

Stanarica naših rijeka i potoka. Područje nastanjenosti prelazi 1000 mnv. Gnijezdi se dva puta u godini. Gnijezdo smješta ispod mostova, na strmoj obali, uz vodene propuste i sl. Spada među najprivlačnije ptice jer umije plivati, roniti i brčkati se u vodi za koju je iskonski vezan, jer u njoj lovi crviće, koji su mu glavna hrana.

Oenanthe oenanthe – obična bijelka, bjeloguza

E: Wheatear D: Steinschmatzer

Selica. Dolazi nam početkom aprila a na jesenju seobu polazi krajem septembra. Nastanjuje otvorena staništa podgorina, pašnjake i livade sa kamenjarima. Voli biti i u blizini seoskih naselja. Gnijezdo gradi na tlu među kamenjem ili preotme gnijezdo tekunici. Pratio sam gniježdjenje ove ptice u pukotinama kamenih mostova. Ima dva gniježdjenja. Broj ovih ptica je u porastu.

Erithacus rubecula – crvendać,  čučak

E: Robin D: Rotkelhen

Ovaj nježni i predivni stanovnik naših šuma nas napusti samo u toku hladne zime, da bi sa prvim znacima proljeća ponovo zapjevao našim gorama. Ima dva gniježdjenja u godini. Gnijezdo smješta u kosim i vertikalnim terenima na tlu. Nalazio sam gnijezda u homarima i uz obale riječnih tokova, u strmini, nešto iznad obale. Čučak je simpatičan, živahan i pun života, lijepo pjeva i ne boji se suviše čovjeka.

Turdus  viscivorus – drozd imelaš

E: Mistle Thrush D: Misteldrossel

Stanarica. Uz crnog kosa najbrojniji drozd. Živi u crnogoričnim šumama, ali se može  vidjeti  i na otvorenim terenima uz rubove šuma. Oglašava se tipičnim : „ čvrrrr….“.Zimu prezimljavaju u jatima od po 10 – 20 ptica, hraneći se preostalim plodovima kleke, šipurka i gloga. Nije rijedak ni oko vikend naselja. Dobar je pjevač, ali nema tako raskošnu pjesnu kao njegov srodnik, drozd pjevač. Ako se njegovom arealu približi kakva nepoželjna ptica, napašće je, i u brišućem letu poprskati izmetom.

Fringilla coelebs – obična zeba, fink

E : Chaffinch D : Buchfink

Fink je naša  stanarica sa izraženom skitnjom u zimskim mjesecima (XI–III). Najbrojnija od svih zeba i tipični predstavnik porodice zeba. Živi kako u četinarskim tako i u bjelogoričnim šumama, ali je isto tako ima u seoskim i gradskim baštama i voćnjacima. Oglašava se tipičnim „fiiink„. Gnijezdi se dva puta u toku godine. Gnijezdo smješta u žbunju ili upleteno u granama četinara.

Serinus serinus – divlja kanarinka, girlic, štajncajzla, žutarica

E: Seri D: Girlitz

Selica. Dolazi početkom aprila, a na jesenju seobu polazi sredinom novembra.  Zastupljena u znatnom broju. Na perju preovladavaju žućkasto–maslinasti tonovi pa je mnogi zovu žutarica. Ima sićušan, kupast kljun. Nastanjuje četinarske ali i mješovite šume.  Javlja se tipičnim „girrrllic…“  po čemu se lako prepoznaje. Ima jedno gniježđenje.

 

NASTAVIĆE SE…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.