BILA JEDNOM JEDNA BAJKA – Ana Ičević Vuković

Književni matinei su nekada bili svakodnevnica, sada raritet skoro zaboravljen, a da ne mora biti pravilo, danas smo na platou ispred knjižare Unireks Grupe u Podgorici, poslije više decenija prisustvovali jednom takvom događaju, upriličenom povodom promocije knjige ,,BILA JEDNOM JEDNA BAJKA”, autorke Ane Ičević Vuković.
Uprkos nesnosnoj vrućini i mjerama NKT- a, nesvakidašnjem kulturnom dešavanju, prisustvovao je veliki broj poklonika literature.
Matine posvećen autorskom satu, nadasve nadarene autorke, organizovali su u suorganizaciji izdavačke kuće; Grafički atelje i Unireks grupa, iz Podgorice.

,,Anina knjiga je ustvari svjedočanstvo traganja za vlastitim srcem i dušom i vraćanje u čistotu djetinjstva”, citirajući jednog pjesnika ,,za sve su kriva naša djetinjstva”, govori Slobodan Čurović Apis, ujedno i recezent ovog štiva.

,,Ana je napisala jednu bajku, za sebe i za sve nas, bajku u koju moramo povjerovati, jer ako umijemo to prepoznati i vjerovati u to, sve ono što je čudesno i bajkovito može postati stvarnost. Jedno zrelo književno djelo koje će se čitati u jednom dahu“, uz preporuku da je obavezno treba pročitati napomenuo je u svom osvrtu Apis, inače priznati crnogorski pjesnik.

O svojim prvim književnim koracima i motivu da svoje misli pretače u stihove Ana kaže:

,, Pišem zato što volim, pišem od kada sam naučila slova, da vratim ljudima vjeru u ljubav, poštenje, jednom riječju u sve ono što nas čini boljima i bližima jednim drugima. Na moju sreću roditelji su rano otkrili moju nadarenost i za to sam im neizmjerno zahvalna”, napominjući da otac nije među živima i da je jedan dio u knjizi posvećen njemu.

Stihove iz Anine bajke, govorio je Mihailo Rakočević, mladi glumac i student Glumačke akademije u Beogradu.

Jedna bajka prati drugu, Anina i bajka matinea uz nadu da će taj iskorak zaživjeti i ponovo krasiti trotoare našeg grada.

odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.