Na izložbu o nacionalnom blagu BIH pozvani i predstavnici časopisa Komun@

Na izložbu o nacionalnom blagu BIH pozvani i predstavnici časopisa Komun@

Izložba pisanog kulturnog nasljeđa „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića, premijerno će biti predstavljena 21. marta u Vijećnici grada Sarajeva, a povodom 30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Riječ je o svojevrsnom kaleidoskopu čudesne i uzbudljive prošlosti koji pripada narodima u BiH, satkanom u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, sačuvanim od plamena ratne agresije.

Nakon toga ,izložba će takođe biti predstavljena u Podgorici, a njen pokrovitelj biće Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, dogovoreno je na sastanku u Podgorici prošlog mjeseca kada je Đukanović primio delegaciju iz Bosne i Hercegovine koju su činili Amel Suljović, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića i predstavnici Fondacije „Alija Izetbegovic“ Sabina Berberović i Muhamed Mulahmetović.
Tada je predsjednik Đukanović izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora biti prva država, izvan granica BiH, u kojoj će se predstaviti bosanskohercegovačko nacionalno pisano blago, odnosno blago svih nas, a predstavnici delegacije BIH prenijeli su poruku Šefika Džaferovića da je predsjednik Đukanović imao i ima veliku ulogu u učvršćivanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, kao i da je nemjerljiv njegov uticaj u očuvanju multietničkog sklada u regionu.

Tokom boravka u Crnoj Gori Amel Suljović sastao se i sa predstavnicima časopisa Komun@ mr Amerom Ramusovićem, direktorom i glavnim urednikom i mr Željkom Rutovićem, predsjednikom Programskog odbora Komune, a tema razgovora odnosila se na partnerstvo i saradnju u oblasti promocije multikulturalizma kao civilizacijske vrijednosti demokratskih društava.
U tom duhu razmatrani su konkretni modaliteti tematskih programa i projekata u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini posvećenih afirmaciji i zaštiti identiteta svih vjera, nacija, jezika i kulturoloških posebnosti, a tokom razgovora sagovornici su istakli potrebu u okviru zajedničkih resursa unapređenja i promocije izdavačke djelatnosti, kojom prilikom je Suljović upoznat sa dinamikom izlaženja časopisa Komuna, kao i njenom izdavačkom djelatnošću.
Juče je na adresu časopisa Komuna stigao zvaničan poziv da predstavnici časopisa Komuna mr Željko Rutović i mr Amer Ramusović prisustvuju otvaranju izložbe u Sarajevu kao najznačajnijem kulturnom projektu u Bosni i Hercegovini, u ovoj godini jer će na jednom mjestu biti predstavljeno ono najvrijednije što baštini BIH, od neprocjenjivih rukopisnih zbirki koje su prepisivane vjekovima, do prvih udžbenika i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih i bošnjačkih velikana.

Kako stoji u pozivnici upućenoj predstavnicima časopisa Komun@, autor izložbe „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ je Amel Suljović, savjetnik za kulturu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, dok su partneri tog projekta Grad Sarajevo i JP Sarajevo, a otvaranje izložbe će direktno prenositi Javni servis Radio televizije Bosne i Hercegovine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.