KOLUMNA – Gordan K. Čampar – BUĆA, TIVATSKI KULTUROCID

BUĆA, TIVATSKI KULTUROCID

Teško je naći riječi u trenutku kada svijest zanijemi a savjest prestane postojati, ali nije ovo prilika za ćutnju.

Čemu i zašto?

Jeste ona gabaritno mala, možda joj treba neka pažljiva ruka neimara do dobije novi i praktičniji ali autentičan oblik, ali su je velikom učinjeli oni koji su se na njoj poklanjali publici, po kojima se pamte tivatska ljeta, po nadi mnogih da osjete tu draž nastupati na njoj, po umjetničkom duhu utkanom u svakom njenom stepeniku.

Bez mišljenja – razgovora sa onim koji su je činjeli takvom, na svoju ruku iz „nepoznatih“ razloga, uzeti gumicu i izbrisati je sa mape, uzimati dušu jednom gradu uz nepoštovanje svega šta je ta jedinstvena ambijentalna scena na ovim prostorima poklonila umjetništvu.
Izgovori, da će beton biti topliji, da će svjetla biti ljepša, da su administrativni propusti pri izgradnji u kojima osnivač nije dao centa, nepremostivi, su više nego u najmanju ruku smiješni.

Svim poklonicima kulture u Crnoj Gori a po reagovanju velikog broja onih iz regiona i njima, nije do smijeha, više do plača; kako se vječito boriti spasiti kulturu od dežurnih kulturologa, od umjetnika koji nijesu umočili pero u mastilo, kist u boju, nijesu su se poklonili na sceni, nijesu…
Pade mi na um ona što uzdignutih ruku put neba reče Doloros Ibaruri Gomez; „no pasaran“, pa valjda ovo neće proći.

Ovo svakako nije rat, ali jeste borba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.