SAOPŠTENJE POVODOM 3.MAJA-DANA SLOBODE MEDIJA

SAOPŠTENJE POVODOM 3.MAJA-DANA SLOBODE MEDIJA

Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu, povodom 3. maja međunarodnog Dana slobode medija upućuje čestitke svim kolegama, medijskim poslenicima sa željom da novinarska profesija uvijek bude slobodna, a odštampana, objavljena i izgovorena riječ pravovremena, tačna i istinita.

Istovremeno podsjećamo da je obaveza države Crne Gore i institucija vezanih za rad medija da njeguju otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, pa i prema lokalnim štampanim, koji su u značajnom mjeri zapostavljeni u odnosu na druge. To bi trebalo da bude i u interesu javnosti , odnosno svih građana Crne Gore, jer su ti mediji izuzetno značajni za lokalne sredine u kojim egzistiraju, ali istovremeno se podrazumijeva i njihova odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalnim standardima i poštovanju novinarskog kodeksa.

Svjesni smo da posredstvom medijske samoregulacije, kao medijski profesionalci trebamo da učinimo zajednički napor na uspostavljanju dobrovoljnih uređivačkih smjernica i poštovanju istih kroz proces učenja koji je dostupan javnosti, a svi mediji i ne samo lokalni, trebaju da prihvate svoj dio odgovornosti za kvalitet javne riječi uz potpuno očuvanje novinarske i uredničke autonomije u njenom oblikovanju.

Dakle, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije treba da kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo, ali smo isto tako u obavezi da poštujemo temeljne principe naše profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu.

U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo još jednom na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti, uz podsjećanje da novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i bilo kog vida cenzure, u uslovima pune ekonomske nezavisnosti i finansijske stabilnosti.

Podgorica,03.05.2023.godine UO Udruženja lokalnih štampanih medija
UO Samoregulatornog Savjeta za lokalnu štampu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.