IV. ZATONSKO KULTURNO LJETO 2023 – PRVI ČIN

IV. ZATONSKO KULTURNO LJETO 2023 – PRVI ČIN

Jednu prohladnu junsku noć su zaparali stihovi zatonskog pjesnika Gordana K. Čampara, posvećeni rodnom mjestu:

Oprosti sinovima svojim
što su zbog neke priče bez kraja
i neke ljubavi bez mjere
zaboravili
da uz šapat Lima
i miris šljiva
dočekuju svitanja tvoja.
Moj Zatone.

Naglašavajući da je pisano: u ime svih onih koji su te mnogo voljeli ali nijesu imali vremena ni za sebe.

Uz zvuke državne himne i gromoglasne dugotrajne aplauze posjetilaca koji ovog puta nijesu ostavili ni 2023.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio Ivan Bojović, poručujući im da su od svega srca dobodošli u najljepše selo na planeti.

U ime kulturnih radnika Bijelog Polja, gospodin Kemal Musić je pozdravio publiku a organizatorima odao priznanje za uloženi trud i energiju kako bi svoje selo promovisali na ovaj način uz svesrdnu podršku tim naporima.

U publici veliki broj umjetnika; Pero Nikčeević, Aldemar Ibrahimović, Irvin Masličić, predsjednik Udruženja Crnogoraca iz Prištine Lazar Radulović, privrednika, Milenko Vujičić, ali su najviše pažnje izazvale svakako dvije dame prosijede kose; učiteljica Desa /Femić/ i nastavnica Bosa /Dangubić/.

Privrednik koji je rodom iz Zatona, Mano Merdović je od organizatora dobio plaketu za podrčku koju nesebično pruža svim dešavanjima u svom rodnom mjestu.
Najemotivniji trenutak večeri je svakako bio trenutak kada su se u zagrljaju našli omiljena učiteljica Desa Femić i bivši učenik škole Gordan K. Čampar, koji je iz njenih ruku primio zlatnu plaketu za neizmjerljiv doprinos razvoju sporta i promociju kulture u Zatonu.

Autorsko veče posvećeno jednom od najboljih živih pjesnika u Crnoj Gori, Mirašu Martinoviću,  je počeo prof. dr Draško Došljak i kako samo to on umije publici približio literalni opus pjesnika, dok je autorovo pojašnjenje u vidu govorenja stihova kod posjetilaca izazvalo veliku pažnju.

Kada je na scenu stupio prvak CNP Slobo Marunović, nastao je tajac, kolaž njegovih predstava je kod publike izazvao oduševljenje.

Organizatori nijesu dozvolili da ih ko bilo zeza pa je to činio i po reakciji publike vrlo uspješno Branko Babović alijas Đuro Palica.

U okviru festivalske noći, IV. FESTIVAL KRATKE KNJIŽEVNE FORME ZATON 2023, proglašeni su pobjednici i njima uručene nagrade, koje su ovog puta bili umjetničke slike akadamskog slikara Pera Nikčevića, diplome, knjige i monografije u izdanju ZUNS-a, fondacije SVETI PETAR CETINJSKI, izdavačke kuće Odgovor – reply, te zbornika nagrađenih radova.  Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i medija CG.

Relevantni žiri u sastavu, prof. dr Draško Došljak, prof. dr Suada A. Džogović i prof. dr Miško Jovanović, je poslije pregleda 711 pristiglih radova dob nio ovakvu odluku:
U kategriji KRATKA PRIČA, I. mjesto su ravnopravno osvojili Savo Markoč /Bar/, Faredin Šehu /Priština/ i Ado Softić /Berane/.

Prvo mjesto u kategoriji POEZIJA su ravnopravno podijelili Sreten Vujović /Cetinje/ i Braho Adrović /Berane/, dok je drugonagrađena bila Jasmina Hanjalić /Sarajevo/.

Bez premca su bili AFORIZMI Darka Drljevića /Kolašin/, dok je njegov imenjak Habazin /Beograd/ osvojio drugo mjesto, a kao treći Milan Pantić /Beograd/.

Ovogodišnje LICE FESTIVALA je bila pjesnikinja iz Berana, Nada Matović.

Kao gosti festivala nastupili su pjesnici, Snežana Bošković /Bijelo Polje/ i Marin Caveliš /Podgorica/.

Kao kruna večeri došlo je neizmjerno umijeće u izvođenju sevdalinki i starogradskih pjesama Saarjlije Reufa Fekovića u pratnji našeg sugrađanina Almira Martinovića.
Organizovana je je domaćinska trpeza gdje se se uz čašicu rakije našli proizvodi napravljeni rukama zatonskih domaćica.
ZATONSKO KULTURNO LJETO 2023 se nastavlja aktivnostima u julu i oktobru.
odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.