VITOMIR VITO NIKOLIĆ- BIOGRAFIJA

Vitomir Vito Nikolić (Mostar, 27. april 1934 — Podgorica, 10. septembar 1994)[1] bio je crnogorski pjesnik, novinar i putopisac. Za života je objavio tri zbirke pjesama. Četvrtu zbirku pjesama objavio je njegov prijatelj Rajko Babović. Posthumno je objavljeno nekoliko izdanja pjesama kao i zbirka feljtona, putopisa, reportaža i zapisa.

Porijeklom Nikšićanin, rođen je 1934. godine u Mostaru, gdje mu je otac bio u vojnoj službi. Drugi svjetski rat je presjekao njegovo djetinjstvo. U aprilu 1941. njegova porodica bježi u Nikšić.

“Rođen sam u Mostaru. Majka mi je iz Bukovice, od Jegdića. Moji Nikolići su iz Ozrinića. Ja sam kompletan Nikšićanin, iako već dugo živim u Titogradu”, uvijek je isticao.

Vito Nikolić je bio svjedok ratnih nedaća i stradalnik u godinama u kojima se uče slova. Ranjen je prilikom eksplozije bombe od koje su poginuli njegov brat i drug. Italijani su 1943. godine ubili Vitovog oca. Rat ga je opet vratio u Mostar, gdje je neko vrijeme živio kod tetke. Iz Mostara je po drugi put morao bježati u Nikšić. U bombardovanju Nikšića 7. aprila 1944. godine, Vito je za dlaku izbjegao smrt. Kad se rat završio živio je u domovima za ratnu siročad.[1] Bolovao je od tuberkuloze. Često je u stihovima pisao o generaciji koja je morala da shvati svu okrutnost života u dobu kada se „teško šta shvata”.

Prve zbirke pjesama „Drumovanja” i „Sunce, hladno mi je!” Vito je štampao o svom trošku. Iako u skromnoj opremi, bile su tražene i rado čitane. Najčešće su ih kupovali prijatelji sa kojima je živio kafanskim životom.

Iz Nikšića se preselio u Podgoricu gdje je radio u redakciji Pobjede. U Pobjedi je objavljivao popularne reportaže „Crnom Gorom putem i bespućem”.

Ponekad je priređivao književne večeri u kafanama, pred brojnom publikom koju je znao da razgali i uzbudi svojim stihovima. Neki od njegovih stihova bili su izvor inspiracije muzičarima. Vitova pjesma „Pijem”, koju je otpjevao pjevač Miki Jevremović i danas je rado slušana.

Raspad Jugoslavije učinio je da Vito Nikolić kao pjesnik zanijemi. Zbog nepristajanja da se uključi u ratno-huškaču propagandu matičnog lista „Pobjeda” u septembru 1991. godine dobio je radnu knjižicu i rješenje o prestanku radnog odnosa. Teško je podnio rušenje Starog mosta u Mostaru i granatiranje Dubrovnika. Zbog svega toga povukao se u tišinu svog doma.[1][5]

Vito Nikolić je preminuo 1994. godine. Sahranjen je u Nikšiću.

izvor: Vikipedija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.