BRANKA UZDARJA ZA DAR – Ćazim Nikezić – JA I BRANKA BOGAVAC LE COMTE

Ja i Branka Bogavac Le Comte

Često se kaže da nista nije slucajno. E, da nista nijes člucajno je upravo moje poznansto sa Brankom Bogvac. Za direktora JP Kulturni centar Bar sam postavljn aprila 2007. godine. A več poćetkom naredne godine dposao je poziv iz Pariza. Bila je to Branka Bogvac. U prvom trenutku nijesam morgao povjerovati, ali odmah je sve došlo pod svoje. Ponudila mi je da budem izdavač njene knjige, « Razgovori u Parizu » (drugo dopunjeno izdanje).
O Branki sam ranije znao ponešo iz novinskih članaka kao i od mojih prijatelja iz Pariza.
Kad sam dobio materijal, vidio sam da je to riznica o umjetnicima koji su obilježili ne samo XX vijek. Vidio sma da se radi o osobi univerzalnih misli, poruka i pogleda. Odmah sam shvatio da svojim pedesetogodišnjim angažmanom na polju kulture i vrlo impozantnim djelom Branka Bogavac Le Comte, profesorica, novinarka, publicistkinja i književnica, predstavlja Evropi i svijetu svoju Crnu Goru i njene vrijednosti na najdostojniji način, pa zavrjeđuje da joj to njen Bar i njena Crna Gora dostojno uzvrati time što će joj idavanjem ove vrijedne knjige posvjedočiti pravo razumijevanje njenog rada. A, Branka Bogavac je rođena 1937. godine u Virpazaru gdje joj je otac bio učitelj. Dakle, ima sam u obavezu jer ona spada u red zavičajnih pisaca.
U ovim svojim kapitalnim knjigama Branka Bogavac je ovjekovječila izuzetne trenutke u istoriji književnosti i umjetnosti u susretima sa značajnim stvaraocima, važnim svjedocima svoje epohe. Među njenim sagovornicima su: Umberto Eko, Toni Morison, Karlos Fuentes, Klod Simon, Ežen Jonesko, Dado Đurić, Oktavio Paz, Česlav Miloš, Milan Kundera, Danilo Kiš, Ismail Kadare, Margarit Diras, Edgar Moren, Vojo Stanić, Sergej Paradžanov, Mihail Gorbačov… i mnogi drugi veliki umjetnici.
Tu počinje nase druženje. Upoznajem osobu koja otvara vidike koji prevazilaze moje dotadašnje poimanje književnoisti, iako sam sam profesor jezika i knjževnosti. Ona preko ovih knjiga nudi jedinstvenu enciklopediju o umjetnicima i njihovom stvaralastvu. Knjige koje mora imati svaku student umjetnosti, svako onaj koji voli knjigu. Ovo je uvod za sve, pa i za novinare i publiciste.
Svaka od objavljenih knjiga potvrđuje veliko iskustvo, dar i majstorstvo Branke Bogavac i doprinos kako samoj književnosti tako i teorijskim razmatranjima pitanja umjetnosti.
Naše prijateljstvo je toliko naraslo da sam na jednoj promociji njenog stvaralaštva na festivalu “Barski ljetopis “ na pitanje zašto sam izdavač njenih knjiga od ushićenje rekao “Zato što je volim “.
Jer, Branka je takva osoba koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, koja je uvjek nova, uvjek invetivna sa njenom dobrotom i univerzalnim mislima.
Moram na navedem i zahvalim joj na riječima iz pisma koje je uputila pprijateljima nakon imenovanja za trinaestojulčsku nagradu : “Svako je od vas, na svoj način, doprinio da se moj rad prikaže u pravom svijetlu. Zasluge izdavača Ćazima Nikezića, direktora Kulturnog centra Bar su neizmjerne. On je u Crnoj Gori objavio moje značajne knjige i bez njega ničeg ne bi bilo. Njegov prijedlog za nagradu bila je glavna podrška za kandidaturu “.
E to je Branka, “dobar covjek iz našeg sokaka kojeg ponekad ne vidimo i prepoznajemo”. E, bojim se da nju nije dovoljno repoznala njena Crna Gora.

Pocetkom 2019. Kada je saznala da mi se sredinom godine završva moj treći mandat u Kulturnom centru zamolila me je da je oslobodim obaveza iz izdvačkog Ugovora, jer će vjerovatno nastaviti izdavati ove naslove u drugacijoj formi. A, nije bio to samo jedini razlog – imao sam osjećaj da neće biti razumjevanja za daljnja izdavanja.

Njen zahtijev sam sa zadovoljstvom ispunio, jer ova ljudska i naučna gromada je učinila veliku čast i meni i Kulturnom centu svojom željom da joj mi izdamo knjige čime se na najbolji način vratila svom rodnom Baru i obogatila riznicu zavičajnih pisaca.

Na kraju želim dodati i istaći da Brankinu ličnost krasi znanje, obrazovanje, profesionalizam, a posebno ljubav prema svojoj Crnoj Gori i želja da je na najbolji način predstavi Evropi.

Bar, juna 2023. godine Prof. Ćazim Nikezić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.