TANJA FATIĆ MAGIJA POSVEĆENOSTI RADIJU CRNE GORE – Božidar Proročić

TANJA FATIĆ MAGIJA POSVEĆENOSTI RADIJU CRNE GORE

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Mnogobrojne generacije mladih u Crnoj Gori (a njima sam i sam pripadao) odrastale su decenijama uz program nekadašnjeg radio Titograda, kasnije radia Crne Gore. Rasli smo i sazrijevlali kao zreli ljudi uz najljepše emisije ove medijske kuće. Nije ni čudo što je radio proglašen medijom vijeka. Zlatnim slovima su upisana imena novinara koja su svoj profesinalizam i imidž ugradili u temelje ove kuće. Jedno od tih lica koje nam nesebično duže ot tri decenije prenosi poruke ljubavi, razumijevanja, solidarnosti, humanizma i iskrene i istinske posvećenosti radiju i slušaocima je i Tanja Fatić. Profesionalizam i požrtvovanost Tanje Fatić od njenih samih početaka pa do savremene današnice pokazuju iskrenu ,,žrtvu” žene koja je borac i koja je svoj lični autentični pečat stvaralaštva utkala u najveće postulate i domete novinarske i medijske profesije. A takve su žrtve najveće jer dajete cijelog sebe. Mnogobrojni pisci, filozofi, naučnici definisali su ovako posebne žene kao svjetlost i snagu pa i jedan velikan kakav je bio Sugmund Frojd. U ovom svom eseju Tanju Fatić bih opisao kao snažnu ženu koja zna da je život neprocjenjiv dar, i da svoje vrijeme, resurse i snagu treba usmjeriti na stvaranje kako bi medijski scenu (radia) ali i naše svakodnevnice u Crnoj Goru učinila boljim ljepšim i sretnjim mjestom na planeti. Tanja Fatić je blistavi primjer prototipa nezavisnog ženskog uma novog vremena nju posebno krasi: humanizam, samosvjesnost, posebne naravi i visoke etičnosti. Svojim emisijama inspiriše brojne vrhunske intelektualce, pjesnike, književnike, inžinjere, istoričare razne socijalne i društvene grupe, etničke i građanske zajednice ali i obične ljude željne novih medijskih spoznaja.

U opuštenoj atmosveri RTVCG sa desna na lijevo Božidar Proročić, Mirsad Rastoder, Ana Janković i Tanja Fatić
U opuštenoj atmosveri RTVCG sa desna na lijevo Božidar Proročić, Mirsad Rastoder, Ana Janković i Tanja Fatić

Priča o Tanji Fatić započinje u šeher Sarajevu (ko je bio Sarajevski đak ili student ponio je sa sobom svu toplinu ovog grada čije su kapije i avlije bile širom otvorene za mnoge. Dobar dio te multikulture onog starog Sarajeva ponijeli su svi mladi koji su gradili svoj svijet poštovanja različitosti) kada je nakon završenog Fakulteta političkih nauka (odsjek žurnalistika) u Sarajevu, honorarno godinu radila u gotovo svim segmentima radio Titograda (danas radia Crne Gore), gdje je završila pripravnički staž i zasnovala stalni radni odnos prije 31 godinu. U početku rad u Jutarnjem programu i Titogradskoj hronici, preko Redakcije za dječiji program, za emisiju o selu i poljoprivredi do novinara saradnika u Drugom programu Radia, potom koouredništvo u emisiji iz ekologije do urednika emisije iz kulture „ Spiritus movens“ na frekvencijama 2. programa (sada Radija 98). U tom periodu je postepeno teklo napredovanje u novinarstvu. Sazrijevanje i brušenje pera uz istaknuta ondašnja novinarska imena, kvalitetnu organizaciju posla, iako u skromnijim uslovima ,te sinhronizovano djelovanje sa kolegama iz muzičkog i tehničkog dijela programa.

Sa početkom devedesetih godina radio Titograd se transvormiše u radio Crne Gore. Pokreće se i otvara „Ženska priča“ i sa djelovanjem kreće NVO sektor u toj i drugim oblastima, što je bilo u sferi njenog interesovanja i angažmana. Tadašnji glavni urednik Radija Crne Gore Radovan Miljanić osvježava programsku šemu i pokreće ,,Noćni program “ gdje je postavio za urednicu redakcije, uvijek uz značajnu podršku i mogućnost da se mlađim kolegama omogući da se oprobaju u pripremi materijala i saradnji za taj segment programa, koji je iznjedrio vrijedne i zapažene voditelje, uz koje su uživali sve brojniji slušaoci pod zvijezdama, ne samo iz naše države,već i van granica Crne Gore.

Noćni program baziran na emisiji „Iskreno vam kažem“ sa vrijednim i zanimljivim gostima iz raznih oblasti, te rubrikama aktuelnosti,vijestima i dobrom muzikom, pažnju je privlačio i Top listom, uz kontakt program sa slušaocima, svake noći. Bila je to lijepa porodica između jave i sna gdje su se tkale najljepše emocije i uvažavanje, uz kulturan dijalog i dobar duh sa obje strane.
Najveći dio njene profesionalne karijere obilježio je upravo ,,Noćni program“,17 godina brige o redakciji, uređivanja i vođenja emisija. Tu su se slile neke od najinteresantnijih ispovijesti gostiju iz svijeta kulture, umjetnosti, obrazovanja, nauke, sporta… kroz emisiju „Iskreno vam kažem“ …čak su i političari gostovali u serijalu „Sa političarima pod zvijezdama van politike“ , gdje su slušaoci saznali njihova interesovanja, znanja i umijeća u drugim sferama života, te su se nizale i anegdote, vlastiti stihovi, živa svirka itd. A uz pjesmu je sve lakše i prijatnije, pa su gosti-političari bili i u ulozi muzičkih urednika pod zvijezdama. Gotovo sve kulturne, zabavne i sportske manifestacije bile su predmet mog interesovanja tokom noći,uz živa uključenja sa lica mjesta i gostovanja poznatih stvaralaca. Široka je lepeza učesnika programa od ponoći do jutra, među kojima su i brojna- regionalno poznata. Sa nekima od njih Tanja Fatić razvila je izuzetnu saradnju koju i danas njeguje.

U ovom serijalu koji je bio izuzetne slušanosti Tanja Fatć je medijski djelovala poput drevene Šeherzade koja je najljepše životne priče i sudbine isplela u zbirci priča „Hiljadu i jedna noć.“ Njen fascinantan pristup i doprinos savremenoj medijskoj sceni ističe svu snagu i harizmatičnost njene ličnosti. Visoki stepen dikcije, nivo komunikacije, topline čine je jedinstvenom damom na medijskom nebu Crne Gore. Mnoge od emisije iz ovog serijala postale su antologijske i pomogle da se sačuva ugled i renome RTVCG.

Godine 2014. kada je taj program prekinuo Radojica Bulatović, tadašnji direktor Radija Crne Gore (iz njemu znanih razloga ugasio je jedan od najljepših i najuspješnih projekata i programa radia Crne Gore), Tanja Fatić prelazi u prijepodnevni program „Mozaik“ u kome posebno obrađuje društvene, socijalne, ekološke i teme iz kulture takođe sa brojnim gostima iz različitih sfera društvenog do čak doplomatskog života. Sa istim onim žarom ljubavlju i posvećenošću Tanja Fatić njeguje kulturu radia u svim segmentima koji čine jedno društvo demokratskim. Tanja Fatić iskoračila je iz tradicionalne svakodnevice postavivši najviše profesionalne standarde. Emisije Tanje Fatić ćesto znaju da imaju ,,prozor“ u prošlost i da nas odvedu u nostalgično putovanje dobrih starih vremena. Po mnogim analitičarima medija Tanja Fatić vodi radijski program koji odiše punom dinamikom što je jedan od imperativa modernog vremena. Možda nam ponekad za neke emisije kojih više nema na programskoj šemi radia Crne Gore ostaju samo lijepa sjećanja. Taj dobri duh starih vremena pokušava da sačuva Tanja Fatić ali i pojedini njene kolege koji itekako dobro znaju što je radio Cetinje potom, radio Titograd a sada radio Crne Gore od tog sudbonosnog 27. novembra 1944. godine do danas značio i što predstavlja.

Tanja Fatić gradi svoj svijet hrabrosti, sledeći svoje ideale i svoje emocije, prateći put slobode ulažući svu svoju energiju iz emisije i emisiju. Kroz svoj poziv novinara na radiu Crne Gore osjetila je svu gorčinu ali i ljepotu poziva kojim se bavi. O noj najbolje govore njeni prijatelji iz svih slojeva društvenog života. Tanja Fatić nam svojom ličnošću i radom pokazuje da se, uprkos različitim okolnostima može plodonosno stvarati i raditi, te ostvariti rezultate koji će bez obzira na sve biti priznati i uvaženi. Naročito je specifična njena erudicija, širina i dubina u promišljanju stvari i pripremanju emisija. Izraz joj je jasan i jednostavan, sa formom lijepih jezičkih ukrasa, poentiran, sa smislom i jakom retorikom koja prati svaku emisiju. Iako su nagrade i priznaja društva (neopravdano) izostali Tanja Fatić je najljepše salve aplauza dobila od svojih slušalaca, koji je uvjek prepoznaju kao prvu damu radia Crne Gore. Tanja Fatić spada u red najznačajnijih žena u savremenoj istoriji Crne Gore i red i najistaknutijih intelektualki i pripada rijetkim ženama koje su smogle hrabrosti i snage za intelektualno uspinjanje i medijski aktivizam pružajući šansu svima. Svojim prisustvom na medijskoj sceni Tanja Fatić predstavlja pojam neprevaziđene individualne jedinstvenosti. Za sami kraj ovog eseja citiraću jednu od najznačajnih žena današnjice i njenu društveni angažman povezati sa dosadašnjim sjelokupnim doprinosom Tanje Fatić. Dr Klarisa Pinkola Estes (1945) priznata je naučnica, pjesnikinja i jungovska psihoanalitičarka rođena u Indijani, SAD. U svojoj knjizi „Žene koje trče sa vukovima“ zapisale je: „Zdrava žena je uvjek slična vuku, stabilna je, prepuna snažne životne sile, svjesna je svojih mogućnosti, domišljata je, odana i pokretna…Oni koji ne razumiju žene i vukove proganjaju ih i osudjuju na isti način. Upravo u tome je sličnost žene i vuka.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.