U PARAOLIMPIJSKIM SNOVIMA – Emil Ličina

Džudo klub OSI Ipon, najmlađi sportski kolektivu gradu na Limu

U PARAOLIMPIJSKIM SNOVIMA

,,U saradnji sa Paraolimpijskim komitetom i lokalnom samoupravom, od koje očekujem podršku, omogućićemo svim zainteresovanim licima sa invaliditetom bavljenje sportom, takmičarski i rekreativno. Za sada su samo prijavljeni članovi sa oštećenjem vida, a planiramo da uključimo i ostale” ,kaže Enes Camić za Komunu.

Piše: Emil LIČINA

Sportista na početku karijere treba da mašta, jer to je glavni pokretač ka ostvarenju snova. Legendarni bokser Muhamed Ali govorio je da sportista ne smije da odustane od svojih snova, bez obzira na kakve prepreke nailazio.“Namuči se sada i ostatak života provedi kao šampion!” Tako svoje snove za velikom scenom, pobjedama i medaljama na najvećim sportskim takmičenjima imaju Enes Camić i Adnan Kujović iz Džudo klubu osoba sa invaliditetom Ipon. Trener i talentovani džudista sa smetnjama vida žive svoje snove, vrijedno treniraju, vjerujući da pišu istoriju crnogorskog paraolimpijskog sporta.
“Već nekoliko godina pišemo istoriju sa našim Adnanom Kujovićem, dobitnikom brojnih priznanja lokalne samouprave i titule najboljeg mladog sportiste za 2019. godinu u izboru Paraolimpijskog komiteta (POK)”, kazao je trener Camić. On navodi da se ideja o osnivanju džudo kluba za osobe sa invaliditetom rodila iz višegodišnje saradnje sa Kujovićem, ali i nakon podrške prvog čovjeka POK-a, Igora Tomića.
“Dobili smo podršku za osnivanje kluba, ali prije svega za stručno usavršavanje trenera za rad sa osobama sa invaliditetom.

Camić i Kujović u društvu sa Janovićem i Smolovićem u Hali sportova u Bijelom Polju
Camić i Kujović u društvu sa Janovićem i Smolovićem u Hali sportova u Bijelom Polju

Sa Adnanom boravio sam na Igrama mladih paraolimpijaca u Finskoj i Svjetskom kupu u Njemačkoj, gdje sam nakon takmičarskog dijela imao edukativni dio i seminare za trenere u paradžudou. Bili smo sportski ambasadori i imali priliku da ostalim učesnicima dočaramo ljepote naše Crne Gore”, kazao je Camić.
Osnivanjem kluba i dobijanjem zvanične licence, POK dobija novog člana porodice paraolimpijskih sportova.
“…Klub je registrovan uredno za sve osobe sa invaliditetom i za njih je sve besplatno. Ne plaćaju članarinu, a oslobođeni su troškova nabavke i kupovine sportske opreme. Obezbijeđeno im je osiguranje, ljekarski pregledi takmičara i odlasci na takmičenja u saradnji sa POK-om, a u 2021.godini, nadam se i sa lokalnom samoupravom”, kaže Camić. Vrijedni sportski radnik podsjetio je da je Kujović u debitantskom nastupu bio četvrti na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u Lahtiju.

U paraolimpijskim snovima - camic i kujovic
U paraolimpijskim snovima – Camić i Kujović

“Kujović je i dalje junior, iako se takmiči i u seniorskoj konkurenciji, tako da očekujem da bi sljedeće godine na Igrama mladih paraolimpijaca mogao do medalje. Pored njega očekujem da u ženskoj konkurenciji prvi put nastupi Ferida Mušović, pred kojom je blistava karijera” Camić veli da veliku zahvalnost duguje Igoru Tomiću, navodeći da im je prvi čovjek POK omogućio da, kao što i slogan kaže, Žive svoje snove.
“U saradnji sa POK-om i lokalnom samoupravom, od koje očekujem podršku, omogućićemo svim zainteresovanim licima sa invaliditetom bavljenje sportom, takmičarski i rekreativno. Za sada su samo prijavljeni članovi sa oštećenjem vida, a planiramo da uključimo i ostale. To trenutno nije moguće zbog fizičkih barijera i neprilagođenosti sportskih objekata”.
Camić je kazao da je za pohvalu odnos lokalne samouprave i Javne ustanove Centar za sport. Direktor Marko Maslovarić kazao je da je ponosan što je u Bijelom Polju poslije dužeg vremenskog perioda osnovana sportska organizacija koja njeguje ideje paraolimpizma.
“Sportsko-rekreativne aktivnosti, osim zdravstveno-rehabilitacionog i takmičarskog značaja, suštinski predstavljaju kvalitetan način integracije osoba sa invaliditetom kroz uspostavljanja njihove bolje veze sa ljudima i okruženjem”, rekao je Maslovarić. Prema njegovim riječima, sport i rekreacija su dobra prilika za sve osobe sa invaliditetom da jačanjem psiho-fizičkih sposobnosti vremenom unaprijede volju i snagu za nesmetanu participaciju u svim društvenim tokovima.
On je apelovao na sugrađane sa invaliditetom, u zavisnosti od fizičke mogućnosti i vrste invaliditeta, da se bez obzira na uzrast priključe novoosnovanom Džudo klubu.
“Centar za sport i rekreaciju će pružiti podršku za nesmetani rad i razvoj ovog kluba, ali i punu podrška za sve naše sugrađane sa invaliditetom koji odluče da se bave sportom i rekreacijom. Vjerujem da će osnivanje kluba biti pokretač razvoja sporta OSI u Bijelom Polju u logističkom smislu, kroz stvaranje optimalnih uslova za bavljenje sportom osoba sa invaliditetom, tako i snažan posticaj razvoju drugih sportskih grana prilagođenih osobama sa invaliditetom”, rekao je Maslovarić.

Camić je podsjetio i na lijep gest proslavljenog džudiste, Srđana Mrvaljevića, koji je Kujoviću poklonio je licencirani kimono, uoči nastupa na turniru u njemačkom gradu Heidelbergu, za osobe sa smetnjama vida. Mrvaljević je tada, tokom posjete klubu, kazao da je ponosan na Kujovića i da ga talentovani džudista svojom hrabrošću i upornošću inspiriše i pokazuje da granice ne postoje kada se nešto voli snažno koliko Adnan voli džudo sport.

* ( Autor je urednik sportske redakcije u agenciji MINA)

Pionirski koraci paraolimpizma u Bijelom Polju

Predsjednik POK, Igor Tomić kazao je da se uvijek, posebno u paraolimpijskoj porodici, obraduje pojavom novog sportiste, ili sportske organizacije osoba sa invaliditetom… “Zahvaljujući entuzijazmu i senzibilitetu poznatog sportskog radnika Enesa Camića svjedočimo pionirskim koracima džudo sporta za osobe sa smetnjama vida u Crnoj Gori i prvom organizovanom djelovanju kroz osnivanje džudo kluba OSI Ipon. Siguran sam da će ovo biti dodatni motiv i ostalim sportskim radnicima da kroz svoje inkluzivno djelovanje razvijaju paraolimpizam i u Bijelom Polju, gradu sa bogatom sportskom i humanom tradicijom. POK će, kao i do sada, biti spreman da podrži sve slične inicijative”, rekao je Tomić.

izvor: KOMUNA@

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.