DESET GODINA ČASOPISA “KOD”

DESET GODINA ČASOPISA KOD

U rukama probrane čitalačke publike ovih dana se našao dvadeseti broj časopisa „KOD“ u izdanju JU „Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore“, koji potpisuje glavni i odgovorni urednik, akademik CANU Zuvdija Hodžić, pa je tom prilikom u multimedijalnoj Sali Kic „Budo Tomović“ upriličena promocija jubilarnog izdanja.

U ime priređivača prisutne među kojima su bili i Njegova ekselencija, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, gospodin Branimir Jukić i direktor kulturnog centra Azarbejdžana u Crnoj Gori, gospodin Sejran Mirzazada, pozdravio je direktor CEKUM-a, gospodin Salko Luboder, izražavajući zadovoljstvo trajanjem časopisa i podvlačeći da je posebno ponosan na činjenicu da je KOD prvi i jedini časopis u CG koji objavljuje radove na jezicima autora, kao i da se bave prevodom velikog broja tekstova na crnogorski što časopisu daje još jedan kvalitet više, tvrdeći da je „KOD” multukulturalno ogledalo Crne Gore u kojem se ogledaju pored sadržaja vezanog za umjetnost и kulturu, indetitetske osobenosti manjinnskih naroda u CG.

Književnik Dimitrov Popović, pored svih kvaliteta koji krase ovaj časopis, istakao je da je veliki i jako vrijedan posao prevoditi sa jezika manjina, i da to doprinosi pored razvoja jezičke raznolikosti i međusobnom uvažavanju naroda koji žive u Crnoj Gori.

„Kod ne ostavlja samo tragove već je je i svojevrstan putokaz, te da je zajednička vrijednost i vjerno svjedočanstvo duhovnog bogastva Crne Gore,“ u svom obraćanju tvrdio je pjesnik Adrijan Vuksanović, inače ministar u vladi CG.

Prof. dr Draško Došljak se u podrobnijoj i sadržajnoj analizi dotakao mnogih segmenata, od velike važnosti časopisa, preko velikog broja izvanrednih saradnika, funkcije jednog trajnog arhiva nauke i kulture, proglašavajući ga publikacijom od nacionaknog značaja, sa očekivanjem da se „KOD“ u narednom periodu pozicionira u naučnim bazama i da svoj doprinos razvoju nauke i kulture u Crnoj Gori, izražavajući zadovoljstvo što je dugi niz godina dio ovog projekta.

Glavni i odgovorni urednik časopisa, svestarni umjetnik, Zuvdija Hodžić, nije krio zadovoljstvo postignutim za deceniju bivstvovanja časopisa, govoreći da „KOD“ nije samo časopis, već suživot i čuvar savremenih vrijednosti crnogorskog društva, zahvaljujući se publici na prisustvu i saradnicima na predanom radu.
Vrijeme i riječi su čarobnim glasom začinjavale „Veselice,“ a moderator večeri poznato lice, Vesna Šoškić.

odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.