NOĆ KULTURE U ZATONU

NOĆ KULTURE U ZATONU

U predivnom ambijentu na travnjaku uokvirenom lipama, namjenski preuređenog za tu priliku ispred OŠ „Braća Ribar“ u Zatonu, do poslednjeg mjesta popunjenog publikom iz redova kulturnih poslenika ne samo Bijelog Polja nego i svih okolnoh gradova, održana je NOĆ KULTURE u okviru ZATONSKOG KULTURNOG LJETA.

Uz zvuke himne Oj svijetla majska zoro, počeo je jedan svojevrstan mozaik kulturnog stvaralaštva, na početku sa emotivnom najavom večeri od stраne moderatora večeri književnika rođenog Zatonca Gordana K. Čampar i pozdravnog govora predstavnika NVO „21. MAJ“ koja je uz NVO “ODGOVOR-REPLY”  iz Podgorice organiyator manifestacije, Ivana Bojovića, koji je izrazio srdačnu dobrodošlicu prisutnima, među kojima predstavnicima lokalne samouprave, bivšim prosvjetnim radnicima koji su obilježili jednu epohu u djelovanju škole, kao i sadašnje članove kolektiva, te veliki broj istaknutih umjetnika i ljubitelja umjetničkog stvaralaštva.

Predsjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, gospođa Nemša Omerhodžić, inače bivši učenik škole pred čijem se zdanjem odigravala ova noć, je svečano otvorila FESTIVAL KRATKE KNJIŽEVNE FORME ZATON 2022.

Zbog nemogućnosti prisustva, izazvane državničkim obavezama NJ.E. ambassadori Republike Hrvatske gospodin Veselko Grubišić i  BiH gospodin Branimir Jukić su se obratili putem video poruke izrazivši žaljenje zbog odlaganja planiranog dolaska obećavši da će prvom prilikom posjetiti Zaton.

Sa puno pažnje prisutni su pratili izlaganje mr Željka Rutovića i mr Amera Ramusovića koji su govorili o danima kada je započeta misija KOMUN@ (časopis za očuvanje baštine i lokalnu samoupravu), o trenutnim naporima u opstajanju te šta se to može očekivati u narednom periodu, uz obećanje gl. Odg. urednika Ramusovića da se bliži dan kada će jedan broj biti posvijećen Zatonu i ljudima koji su obilježili život u njemu.

Planirana 1600-ta NOĆ SKUPLJA VIJEKA prvaka CNP Sloba Marunovića če pričekati neku drugu priliku, što je i obećao u video obraćanju.
Posjetioci su bili u prilici da besplatno dobiju primjerke časopisa KOMUN@, trećeg broja časopisa NOVINA ZATON, knjigu kratkih priča POVRATAK Veselka Grubišića kao i zbornika radova festivala.

Proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada II. internacionalog FESTIVALA KRATKE KNJIŽEVNE FORME ZATO 2022 upriličeno je uz učešće jednog broja nagrađenih dok jedan dio nije iz opravdanih razloga mogao uzeti učešće.

Nagrađeni: Marko Bačanović, Ana Ičević Vuković, Aleksandra Vujisić, Sulejman Kujević su iz ruku Salka Lubodera, Ane Račić Baltić, Irvina Masličića i Ljubomira Zlajića dobili vrijedne nagrade, koje su obezbijedili prijatelji festivala; akademski slikar Pero Nikčević, CEKUM na čelu sa direktorom Salkom Luboderom i fondacija „SVETI PETAR CETINJSKI“ na čelu sa prof. dr Srđom Martinovićem.

Noć za pamćenje ukrasili su svojim stihovima pjesnikinja iz Nikšića Gordana Sarić i svojim čarobnim glasom i zvukom žica gitare Lana Bojanić.
Na kraju večeri priređena je trpeza gdje su se uz čašicu domaće rakije našli proizvodi isključivo proizvedeni u Zatonu.

odgovor.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.