Gordan K. Čampar – DNEVNIK ZATONSKE ŠKOLE (VIII) – Ljiljana Piper – DAMA SA DUŠOM I STILOM

ŽENA SA DUŠOM I STILOM – LJILJANA PIPER

Došla je jednog septembra u zatonsku školu i donijela sa sobom prefinjenost, otmenost, stajling iz nekog modnog časopisa, prodoran pogled i iskren odnos, kako sa đacima tako i sa kolegama.

Žena sa stilom, Ljiljana Piper, neuporedivo  više od „geografičarke“.

Nije trošila mnogo riječi ali bilo je sve jasno, od štiva kojim je samouvjereno baratala do riječi pohvale ili katkad prijekora, savjeta koji su bili česti i dobronamjereni i sa mjerom.

Pokušavala je po svaku cijenu biti prijatelj, nije se bavila kažnjavanjem a i kada je u rijetkim trenucima njima podlijegala, imao se osjećaj da je nju kazna više boljela, nego оnog koji ju je zaslužio.

Vesela sa osmijehom koji ju je rijetko napuštao, jedno vrijeme je bila tužna, nijesmo znali razlog, u učionicama je vladala mukla tišina, nijesmo joj htjeli remetiti mir, zasluživala je poštovanje.

Jedna od onih koja je utkala sebe u život zatonske škole, nastavnica zbog koje su mnogi pamtili pojmove i podatke vezane za neke tamo daleke zemlje, za koje se činjelo da nijesu od neke velike važnosti, ali o tome je govorila Piperka i to je postajalo više od važnog.

Nedavni srdačni susret, kada nam je uveličala jedno divno kulturno veče, ispred zdanja škole u kojoj je provela svoj radni vijek, me je podsjetio na ove slike koje pokušavam vama prenijeti.

Teško ih je zaboraviti, jer vrijedni i dragi ljudi poput nje su rođeni; da oboje neko vrijeme i nastane se  u nezaborav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.