GEOMETRIJSKI POLIFORMIZAM U SLIKARSTVU ĐOKA MARKOVIĆA – GALERIJA “MOST”

GALERIJA “MOST” PODGORICA,, 20. septembar 2023.
XIV samostalna izložba slika prof. dr Đoka Markovića

GEOMETRIJSKI POLIFORMIZAM U SLIKARSTVU

Život Galerije “Most” već tri decenije pulsira kao crnogorski kulturni brend promovišući naše i strane umjetnike..
1. marta 2002. godine ovdje u “Mostu”, poznati istoričar umjetnosti, Coko Marović je kreirao postavku treće samostalne izložbe slika Đoka Markovića. Bili su to počeci njegovog umjetničkog života, za koji je pjesnik Dušan Govedarica kazao da se odvija u jednom čarobnom trouglu matematike, slikarstva i poezije.
Danas, poslije skoro 22 godine, sa svojom 14. samostalnom izložbom, Geometrijskim poliformizmom u slikarstvu prof. dr Đoko Marković prezentuje nove slike kao primjer poliformnosti i daje svoj doprinos daljem bitisanju Galerije “Most”.
“Za običnog posmatrača susret sa novim radovima Đoka Markovića je jedan od onih susreta sa umjetničkim djelom nepoznatih nam jezičkih formula i izražajnih osobenosti.”
“Takvi susteti počinju izazovom i traju u promišljanju, jer kompozicija na platnima Đoka Markovića možda govori o zakonitostima svijeta, o masi u prostoru, o elementarnom principu geometrije, možda, ali spojevi sigurno dovode posmatrača na prag vječnog doma apstrakcije. Uostalom to je poliformni stil u slikarstvu za koji je polazište priroda je poliformna, a ishodište sloboda stvaranja, kao posljedica toga, zapisao je Đoko Marković, javlja se ono što posebno ističe stil polifprmnosti, dinamičnost umjetničkog djela, koje otvara mogućnost posmatraču da različito poimava i sagledava posmatrane fenomene,”
Odeljak iz intervjua Radošević Sonje, tadašnjeg novinara TV Nikšić.

Vlasnik Galerije “Most”
Kovačević Branko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.