NEMANJA MAŠULOVIĆ ZA MERIDIAN SPORT

NEMANJA MAŠULOVIĆ ZA MERIDIAN SPORT: Poljaci su poslije Italije najjača reprezentacija; U ekipi nema klanova i zle krvi

Nemanja Mašulović jedno je od novih lica “plave čete” koja pod selektorskom palicom Igora Kolakovića “juri” četvrtu titulu prvaka Evrope u odbojci.
Kroz grupnu A u kojoj je Srbija imala samo jedan poraz, i to od domaćina Italije, Igor Kolaković je savršeno rasporedio uloge svim igračima u timu, mimo povrijeđenog kapitena Uroša Kovačevića koji bi trebalo da zaigra danas protiv Poljske.
U tim rotacijama pažnju na sebe skrenuo je Nemanja Mašulović na poziciji srednjeg blokera. Za one koji ne prate klupsku odbojku u velikoj mjeri, Nemanja je bio anonimna pojava koju je “otkrio” selektor Kolaković, međutim ovaj majstor prvog tempa je daleko od anonimnosti!
Kroz srpsku super ligu Nemanja je promjenio čak tri kluba: Mladi radnik, Crvenu zvezdu i Vojvodinu. Kako to obično biva još iz ‘90-ih godina prošlog vijeka, iz Novog Sada se ide dalje, preko “grane”. Nakon izuzetne sezone u ljubljanskom ACH voleju Nemanja se seli u Kataniju u najjaču odbojkašku ligu na planeti.
Za potrebe našeg portala izdvojio je dragocjeno vrijeme dan prije najbitnijeg meča na prvenstvu:
Srbija je još 1995. godine (tada kao SRJ) imala paklenu konkurenciju na poziciji srednjeg blokera. Ništa se ni danas nije promjenilo. Koliko je bilo teško da se izboriš za odlazak na Evrovolej?
Nemanja Mašulović: “Zaista je na toj poziciji Srbija uvijek imala izvrsne igrače. Ja sam još 2018. godine bio na širem spisku igrača, ali nisam uspio da se izborim za odlazak na prvenstvo. Ove godine, međutim, pripala mi je ta čast da budem saigrač dvojici možda i najboljih srednjih blokera na planeti Marku Podraščaninu i Srećku Lisincu što je za mene ogromna čast”
Igor Kolaković u svom drugom mandatu vratio je svoj prepoznatljivi stil igre, ali i harizmu. Kako se ostatak tima navikao na selektora Kolakovića?
Nemanja Mašulović: “Njega svi igrači izuzetno vole i poštuju. On je, još ranije, u reprezentaciju uveo današnje zvijezde Atanasijevića, Kovačevića, Ivovića. Što se mene tiče, mnogo mi je koristio rad tokom prvenstva i tokom priprema sa njim kako bih i svoju igru podigao na viši nivo”.
U grupnoj fazi su zabilježene pobjede protiv ni malo lakih protivnika, s tim da se protiv italijana jednostavno nije moglo. Da li su aktuelni Evropski i Svjetski prvaci zaista tolika klasa u odnosu na druge protivnike?
Nemanja Mašulović: “Naša grupa nije bila ni malo laka. Mi smo prije početka prvenstva željeli drugo mjesto u njoj, to nam je bio glavni cilj i ostvarili smo ga, uprkos činjenici da smo morali da savladamo Njemačku i Belgiju, dvije izuzetno jake reprezentacije. Što se Italije tiče, bez dileme, oni su najjača ekipa ne samo na ovom prvenstvu, već mislim i na cijelom svijetu. Igraju izuzetnu odbojku sa mnogo mladih igrača u postavi”.
Slijedi četvrtfinale sa Poljskom koja i dalje ima jednu od najjačih reprezentacija. Kolike su šanse Srbiji protiv reprezentacije koju sa klupe vodi legendarni Nikola Grbić?
Nemanja Mašulović: “Nismo imali sreće sa žrijebom za ovo prvenstvo. Poljaci su poslije italijana jedna od najjačih ekipa na svijetu. Sigurno je da su oni favoriti, ali daleko od toga da nemamo svoju šansu za plasman u polufinale. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da ostvarimo pobjedu. Da, Nikola je godinama unazad selektor Poljske koju je preuzeo poslije naše reprezentacije. To će nam svakako predstavljati motiv više da ostvarimo pobjedu”.
Za kraj našeg razgovora sa kime najviše provodiš slobodno vrijeme i da li ste uspjeli da obiđete Italiju?
Nemanja Mašulović: “Pa možda i najviše vremena provodim sa mlađim bratom Veljkom koji je takođe u reprezentaciji. U principu svi se držimo kao grupa i kada idemo do grada na kafu i kada igramo karte da prekratimo vrijeme. Nema tih “klanova”, nema grupica, atmosfera je zaista sjajna”.
Od 2011. godine Srbija je samo jednom “preskočila” učešće u polufinalu Evrovoleja i to 2015. godine kada je u četvrtfinalu poražena od Francuske (3:1) koja je kasnije osvojila i zlatnu medalju. U svojoj riznici pored tri zlata ima i jedno srebro i čak osam bronzanih odličja!

Utakmica između Srbije i Poljske igra se danas od 18:00h.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.