BRANKA UZDARJA ZA DAR – prof. dr Saša Popović – TRI SUNCA BRANKE BOGAVAC

Tri Sunca Branke Bogavac

Jednog Božića, u selu Boru, djevojčica Branka vidjela je na nebu tri Sunca. Mnogo godina kasnije, književnica Branka, u svojoj knjizi Susret je najveći dar, opisala je to čudo: “Jedno veliko sunce je bilo u sredini, a dva manja s obje strane, dosta blizu, ali sasvim jasna”. Danas, naša Branka čita moj tekst o njena tri sunca. Nakon svega, tri Sunca opet istovremeno sijaju: jedno u Brankinom sjećanju, drugo na strani 64 njene knjige i treće u mom tekstu. Tri Sunca, kao tri tačke na kraju nedovršene rečenice koju je začela neka božanska misao…
U toj nedovršenosti dugo je trajala Brankina fascinacija ovim događajem. Iako su prisutni u njenoj kući vidjeli isto što i ona, plašila se da joj ljudi neće vjerovati, da će misliti da je sve to plod dječije mašte. Eh, da joj je tada neko mogao došapnuti ono što danas svi znamo: Ne plaši se Branka! Uživaj u tome! Djetinjstvo je srećno neshvatanje svijeta.

A onda je, u poznim godinama, na nekoj televiziji odgledala dokumentarni program o toj rijetkoj prirodnoj pojavi. Svo čudo se namah raspršilo, baš kao kristali leda, od kojih jedno Sunce, kada ih jako obasja, pravi još dva Sunca. Sve je bilo objašnjeno: u liniji horizonta stvara se refleksija usljed jakog svjetla i velike kondenzacije kristala u vazduhu. Navedeni su i drugi faktori, kao što su: temperatura vazduha, ugao posmatranja, oblačnost, i tako redom. Ta emisija istovremeno je bila racionalno prosvjetljenje i spiritualno pomračenje.
Ah kakva se priča mogla ispričati od toga da su na dan Hristovog rođenja tri Sunca zaplovila nebom u čari zimskog pejaža malog sela odabranog za objavu čudesa! Ali, sada je sve drugačije – Branka danas ima objašnjenje, ali više nema djetinjstvo; sada, kada Branka mašta, u njoj više ne vide djevojčicu, nego književnicu; nekada se djevojčica Branka plašila da drugi ne pomisle da njena istina liči na bajku, a danas književnica Branka čezne za istinom koja liči na bajku. Upravo zbog te čežnje, ona pravi intervjue s velikim književnicima i umjetnicima.
Zapravo, ona sve vrijeme pravi jedan intervju – intervju sa životom, a u tome joj pomažu izuzetni sagovornici iz čitavog svijeta. Imam utisak da svi oni na različite načine govore isto – nama je danas čudo potrebnije nego ikada. Ono je veza s našim praiskonskim životom, sa bitkom. Danas je naš um anesteziran. Sve rjeđe je ushićen, sve manje poetičan i sve pliće spiritualan.

Uostalom, čija je to ideja da postoji jedno Sunce? To nas je naše narcisoidno Sunce navuklo i naviklo da bude jedno i jedino. Prevarite na trenutak čula. Vrlo je lako – podignite glavu ka noćnom nebu i vidjećete bezbroj zvjezda, koje su možda nečija sunca.

A ja više ni sam ne znam šta je veće čudo – tri Sunca, bezbroj zvijezda ili jedna Branka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.