Mišu L. Koraću posthumno Priznanje “Ivangrad”

     

NEVLADINA ORGANIZACIJA SPONA – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Broj: 07/23 – 17. 11 2023

Mišu L. Koraću posthumno Priznanje “Ivangrad”

Dugogodišnji direktor Centra za kulturu “Berane” i direktor Informativnog centra Berane, Mišo L. Korać posthumno je izabran za dobitnika Priznanja “Ivangrad” za 2023. godinu. To je jednoglasna odluka Žirija NVO “Spona” koja je i utemeljila Priznanje.

Među četiri predložena kandidata, tročlani Žiri u sastavu: Petar Pantović– član NVO “Spona”, Saša Radunović– izvršni direktor NVO “Spona” i dr Radenko Šćekić– senator Univerziteta Crne Gore i predsjednik UO NVO “Spona”, jednoglasno je odlučio da za posthumnog dobitnika Priznanja “Ivangrad” izabere Miša L. Koraća.

Pokojni Mišo L. Korać je duže od dvije decenije bio  direktor Centra za kulturu “Berane”, a izvestan period je obavljao i dužnost direktora Informativnog centra Berane.

Odlukom Žirija ostvareni rezultati Koraća iz oblasti kulture koje je ostvarivao obavljajući profesionalno dužnost pomenutih institucija nijesu uzimani u obzir.

U Obrazloženju odluke o posthumnoj dojeli Priznanja “Ivangrad” za 2023. godinu, stoji, kako je navedeno u kandidaturi, da je Mišo L. Korać završio Fakultet dramskih umjetnosti u Berogradu i da je kao režiser, glumac, kritičar, dramski pisac, pjesnik i prozaista dao ogroman doprinos očuvanju i razvoju kulture grada.

Režirao je djela poznatih dramskih pisaca; A,Artoa, G.Apolinera, E.Joneska, Čehova, M.Krleže, J.Grobarova, D.Radovića, B.Šaranovića… Igrao je u filmovima Malteški krst, Hajka, Olga, Potjera, KumoviObjavio je knjige: “Prahu u sretanje”, “Raspukli balon”, “Balkanski voz”, “Soliter u podrumu”, “Ne daj da nas život mimoiđe”, “Mariji trebaju samo pelene”, “Mojkovačka bitka”, “Sokolčani” (trilogija), “Parter lijevo” (drame), “Đedove šarene laze”, “Prahu u sretanje” (ciklus – U zlu nam je dobro,Crnogorci), “Oda Njegošu” (dramatizacija knjige duboke odanosti Njegošu-I.Sekulić), “Ulijevo ili udesno pitanje je sad”, “Kijamentno doba”. Prevođen je na: italijanski, njemački, engleski, francuski, ruski i mađarski jezik. Zastupljen u više antologija  poezije”, navedeno je u Obrazloženju odluke o dodjeli Priznanja “Ivangrad” za 2023. godinu.

Za ostvarene rezultate i doprinos razvoju kulture, pokojni Mišo L. Korać dobitnik je brojnih nagrada, plaketa i priznanja, među kojima je i najveće opštinsko priznanje, Nagrada “21. Jul”.

Prema Odluci UO NVO “Spona”, posthumno uručenje Priznanja “Ivangrad” za 2023. godinu biće uručeno na svečanosti koju će, u dogovoru sa porodicom Korać, tokom decembra organizovati NVO “Spona”.

Podsjetimo, Odluku o ustanovljenju Priznanja „Ivangrad“ donio je UO NVO „Spona“ 2013-te godine, kada je i izabran prvi dobitnik.

Odlukom je precizirano da se Priznanje dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama zaslužnim za doprinos očuvanje tradicije i kulture grada.

Dosadašnji dobitnici Priznanja “Ivangrad” su Adem Ado Softić ( 2013. godine), pokojni akademik Gojko Kastratović ( 2015) i izvođač crnogorskih narodnih pjesama Ismet Krcić ( 2017), slikar Titomir Džudović Džu (2019) i Društvo đaka Beranske gimnazije iz Beograda (2021).

 IZVRŠNI DIREKTOR NVO „SPONA“

  Saša Radunović

 

 

 

                                               

 

                                                

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.