SJEĆANJE – MILADIN – BRKO MITROVIĆ – ČOVJEK ČASTI – mr Željko Rutović

ČOVJEK ČASTI

 SJEĆANJE – MILADIN – BRKO MITROVIĆ (1949 -2024)

 

Piše: Željko Rutović

Svoju originalnost sam je (iz)gradio, njenom posebnošću plijenio na način da on i njegov život ostaju trajno nasljeđe mojkovačke društvene hronike kao upečatljive etičko – estetske stranice kulture sjećanja. To je sjećanje koje će  nostalgično i sa ponosom iznova svjedočiti o jednom svijetu dobra, kojemu je Brko dao najbolji i najveći dio sebe. Bez ostatka, kako je jedino i znao i kako je pedagoški mnoge generacije edukovao. Bez ostatka je sebe dao prijateljima, Mojkovcu i Crnoj Gori. Dao je sebe plemenitosti vrijednosti, ideja i ideala sa kojima je živio, znajuci dobro da je čovjek bez ideala-čovjek bez sebe. Kao takav uporno i dosledno njegovao je očovječene principe, vrijednosti, manire i humano iskustvo života, onako kako to samo rijetki mogu, znaju i na tim vrlinama traju. 

I zato samo rijetki, poput njega, ostaju u onom ramu sjećanja u kome su uredno i sa mjerom posloženi detalji, slike, riječi, zvuci i tišine, tako da ničega nema suvišnog, a opet je tu sve Brkovo na mjestu, koji na svakom mjestu uživaše gospodstveno i mistično u tom malom – velikom parčetu života što ga je rado činjelo omiljenim sabesjednikom.U tom duhu lična sjećanja na Brka nosim kao dragocjeni album pothranjenih slika i riječi u kom stanuju dragocjeni ljudi.

Iza upečatljive, njegove gotovo filmske slike i igrokaza puteva koluta dima iz drage mu lule, što se dojmi markantnim likovnim portretom, Brko je izgradio svoj svijet mikrokosmosa koji bješe naseljen duhom antičke etike, istine i slobode.

Brko, baštinik i dostojnik crnogorske tradicije, njegovaše riječ pravednosti i iskrenosti, tako da svakom bude jasno šta misli, ostavljajući iza sebe čisti i časni trag po kome kao sigurnom putu valja ići.

Svojom naoko ekstravagancijom i autentičnim stilom nije želio pažnju, ali sve nas, njegove prijatelje i šire, grijala je njegova crvena boja i njegov snažni duh žara slobode, antifašizma i patriotizma majske vječne Crne Gore.
Brko taj “oridjinal Crne Gore i Crnogoraca, Crnog šešira mode i duha, Crvenog šala srca i krvotoka”, kako će u oproštaju od njega na stranicama Pobjede, kazati naš novinarski doajen Dražen Draškovic i Brkovi prijatelji iz Kolašina, ostaće upamćen kao častan čovjek  koji se bez kalkulacija borio protiv primitivizma i svakog oblika niskosti, onako kako to znaju i čine veliki ljudi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.