Dan žena 2024 – Odvažne Crnogorke putuju same

Dan žena 2024 – Odvažne Crnogorke putuju same

Povodom Međunarodnog dana žena, GetByBus.com i GetByFerry.com platforme provele su još jedno istraživanje, ovaj put o zanimljivim trendovima solo putovanja među ženama, fokusirajući se pritom na destinacije koje žene biraju kao solo putnice.

Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme.

Porast trenda solo putovanja

Podatak koji nam je upao u oko ukazuje na porast interesa Crnogorki za samostalna putovanja. U odnosu na 2022. godinu, broj solo putovanja žena u 2023. godini povećao se za čak 21%. Pogledamo li mjesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili kolovoz, listopad i prosinac.

Najsigurnije destinacije za solo putnice

Kotor, Budva, Podgorica i Herceg Novi očekivano su zauzeli prva mjesta na ljestvici najsigurnijih gradova u Crnoj Gori za solo putnice. Slijede ih Tivat, Bar, Ulcinj, Žabljak i Nikšić, a posljednje mjesto u top 10 zauzima Cetinje. Neke od država koje nose titulu favorita među solo putnicama su Srbija, Hrvatska, Italija, Švicarska i Grčka.

Crna Gora kao destinacija za solo putnike

Važan faktor samostalnih putovanja je osjećaj sigurnosti koji destinacija pruža. Rezultati iz naše baze su pokazali da Crnu Goru najčešće posjećuju Amerikanke, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja iznosi čak 68%. Slijede ih Hrvatice, Ruskinje, Njemice i Finkinje.

Koje Crnogorke su najodvažnije za solo putovanja?

Najodvažnije Crnogorke dolaze iz Budve, čak 24% njih. Prate ih odvažne Podgoričanke, Tivćanke, Kotorankei Hercegnovljanke U samom vrhu još se nalaze Cetinjanke, Baranke, Ulcinjanke, Svetostefanke i Žabljanke.

To nam dokazuje, baš kao što je u istraživanju spomenuto, da trend solo putovanja raste iz godine u godinu. Rastući trend samostalnih putovanja žena podsjeća nas na samopouzdanje i sposobnost žena da preuzmu kontrolu nad vlastitim iskustvima.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.