JOŠ JEDNO USPJEŠNO KNJIŽEVNO VEČE BRAHA ADROVIĆA U ROŽAJAMA

U sklopu manifestacije „Septembarski dani kulture“ u Rožajama je  održano veoma uspješno, da ne kažemo i spektakularno književno veče beranskog književnika Braha Adrovića. Na književnoj večeri su ,između ostalog, promovisane dvije  njegove knjige: „Priče iz dva vijeka- reportaže i zapisi“ i knjiga poezije „Vrzino kolo“ koje su štampane iz sredstava Fonda za manjine i Ministarstva kulture Crne Gore. O ovim knjigama su veoma pohvalno govorili univerzitetski profesor dr Draško Došljak i novinar i publicista, kulturni i javni radnik,sada direktor CEKUM- a, Salko Luboder, a moderatorka je bila Gordana Ganić. Ova vsrna voditeljka je pročitala pjesmu  Braha Adrovića, „Kada su padale kruške“ o protestima radnika nekadašnjeg „Gornjeg Ibra“ sa početka devedesetih godina sada već prošlog vijeka, a koja na veoma slikovit način dočarava  atmosveru koja je tada vladala. Moderatorka Ganić je pročitala i izvanredan  osvrt književnika i književnog kritičara Žarka Dragićevića na zbirku poezije „Vrzino kolo“ Braha Adrovića.

Kao gost ove večeri nastupio je sa nekoliko svojih pjesama i poznati književnik  Faiz Sortić,porijeklom iz Donjeg Bihora a koji živi i stvara u Luksemburgu gdje, između ostalog,  uređuje  po mnogo čemu kultnu  reviju „Bihor“ koju izdaje Zavičajni klub koji nosi ime kao i pomenuta revija, a koji je jedno od najboljih udruženja  naše doijaspore u Evropi.  Njegovu poeziju  rožajska publika  je takođe veoma toplo prihvatila i nagradila aplauzima.

Promociju u Rožajama Braho Adrović je iskoristio  da Biblioteci  Centra za kulturu u tom gradu, koji je bio organizator ove veoma uspješne književne večerri,  pokloni jedan broj svojih knjiga, uključujući i dvije koje su promovisane . Veče je zaključeno buketom  pjesama koje je govorio autor Braho Adrović.

– U potpunosti sam zadovoljan i ovom književnom v ečeri. Promotori mojih knjiga prof. dr Draško Došljak i Salko Luboder, kao i Žarko Dragićević, čiji je osvrt na moje „Vrzino kolo“ su više nego pohv alno govorili o mojim knjigama, publika je bila gospostvena (bez i jednog političara), veoma pažljiva,i propratila je kazivanje  mojih stihova burnim aplauzima. Posebno mi je drago što je vrsna voditeljka programa Gordana Ganić nadahnuto pročitala moju pjesmu „Kada su padale kruške“ a koja me podsjetila na one divne ,poštene i preskromne radnika „Gornjeg Ibra“, nekada jednog od najboljih i najuspješnijih preduzeća u Crnoj Gori, koji su početkom devedesetih godina ,između ostalog ,protestovali u Rožajama i Podgorici, protiv odvajanja  šumarstva i drvne industrije, što se sada bjelodano vidi da  su bili u pravu , a koji tada ljudski nijesu ni saslušani., čaže književnik Braho Adrović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.